Alaposan átírja az Orbán-kormány a magyar valóságot 2023 második félévében, és ezek még csak kabinet jelenlegi tervei. A kormány.hu oldalán ugyanis megjelent az előttünk álló félév jogalkotási munkaterve, a tizennyolcoldalas dokumentumban törvénytervezetek, kormányrendeletek és miniszteri rendeletek szerepelnek felsorolás szerűen, rövid tartalmi összefoglalóval. Mi most ezekből szemezgetünk.

Törvénytervezetek

  • Egyes ingatlan-nyilvántartási, földmérési és térképészeti tárgyú törvények módosítása 

A nagy terjedelmű, minimum 50 paragrafusból álló törvénymódosítás egyik célja az E-Ingatlan-nyilvántartási rendszer elindításához szükséges , időközben felmerült törvényi szintű módosítások elvégzése. Az első egyeztetések már júliusban elkezdődtek erről a Pénzügyminisztériumban. 

  • A közbiztonság megerősítése érdekében szükséges törvények módosítása

Augusztusban kezdődnek meg az egyeztetések a Belügyminisztériumban a polgárőrség szervezetfejlesztéséről, továbbá egyes rendészeti jogszabálymódosításokról. A közepes terjedelmű (11-49 paragrafus) tervezet célja a közbiztonság megerősítése. 

  • Közlekedési tárgyú törvények módosításáról szóló törvény

Végre egy salátatörvény, méghozzá egy közlekedési tárgyú! Szintén augusztusban kezdődik az egyeztetés az Építési és Közlekedési Minisztériumban, egyelőre csak annyit tudhatunk, hogy a szöveg módosítani fogja a közúti-, a vasúti-, a légi-, és a víziközlekedésről szóló törvényeket is. 

Azért mernek száguldozni, mert tudják, hogy a büntetés a vicc kategóriájába tartozik

A közelmúltban számtalan gyorshajtásos baleset történt, a legnagyobb visszhangot mégis az a halálos tragédia kapta, amelyben két gyorshajtó versenyzett az Árpád hídon, de egyikük elveszítette uralmát a jármű fölött. A kocsi felborult és a szalagkorlátot átszakítva elvette egy, a kerékpárútként is szolgáló járdán épp arra tekerő kerékpárost. Bővebben >>>
  • Az erdőbirtokossági társulatokról szóló törvényjavaslat

Szintén izgalmasnak tűnik ez a szeptemberre időzített, nagy terjedelmű tervezet. Az Agrárminisztérium szerint a törvényjavaslat célja a magyar erdőgazdálkodásban nagy hagyományokkal bíró erdőbirtokossági társulati formák törvényi szabályozásának megújítása, valamint egyéb, erdőgazdálkodásra vonatkozó törvényi előírások pontosítása. 

  • A veszélyhelyzet megszűnésével, valamint a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti törvény módosítása

Szeptember kezdődik a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban a gondolkodás a befektetéskontrollról, azaz a Magyarországon közvetlenül vagy közvetetten befektetni kívánó természetes és jogi személyekre vonatkozó bejelentési szabályokról. 

  • Törvényjavaslat egyes adótörvények módosítása

A vállalkozói szféra álma az adótörvények folytonos változtatása. Szeptembertől a Pénzügyminisztérium nagy terjedelmű javaslatot készít a jogharmonizációs kötelezettség végrehajtásáról.

  • Egyes büntetőjogi tárgyú és más kapcsolódó törvények módosítása

Vigyázat, salátatörvény! A megújult Igazságügyminisztérium ugyanis nemcsak a Központi Büntetőnyilvántartó Rendszerrel, hanem "további szabályozási elemként" a közérdekű munka végrehajtását is felülvizsgálja majd. Az első egyeztetések várhatóan 2023 októberében kezdődnek meg. 

Kormányrendeletek

  • Egyes egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú kormányrnedeletek módosítása

Júliusban kezdődtek meg az egyeztetések a Belügyminisztériumban a nagy terjedelmű rendeletről, amelyet a jogalkalmazási tapasztalatok, valamint az új európai uniós szabályozás indokol. 

Ez verte ki a biztosítékot a belügyminiszternél - Korrupció, borítékok, receptek

Magyarországon 2021 óta az egészségügyben tilos hálapénzt adni és elfogadni is. Pintér Sándor belügyminiszter nemrégen az orvosi kamarával történt egyeztetés során azt mondta, azért vagy szükség a köz-és magánellátás szétválasztására, mert még mindig nagyon sok bűncselekményre derül fény a betegellátás során. Bővebben >>>
  • Az egyes közbeszerzési tárgyú kormányrendeletek módosítása

Átalakul a közbeszerzési piac az Orbán-kormány és az EU közti jogállami vitának köszönhetően. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a téma felelőse. 

  • A hulladékgazdálkodás koncessziós rendszere működésének megkezdésével összefüggésben egyes kormányrendeletek módosítása

"A hulladékgazdálkodási koncessziós rendszer működésének tapasztalatai alapján várhatóan szükség lesz egyes kormányrendeletek módosítására". Így is be lehet ismerni, hogy a jelenlegi szabályozás nem túl hatékony. Az egyeztetéseket az Energiaügyi Minisztérium menedzseli szeptembertől. 

  • A Magyarország helyreállítási és Ellenállóképességi Terve végrehajtásáról szóló kormányrendelet módosítása

Szeptemberben a területfejlesztési miniszter egy újabb körben foglalkozik az Európai Bizottság által megfogalmazott követelményeknek való megfeleléssel, valamint a végrehajtási tapasztalatok beültetésével. 

  • Az építőipari ellátásbiztonság

Az ősz egyik legizgalmasabb küldetése Lázár János, mint építésügyi miniszter nevéhez kötődik majd. Több miniszteri rendelet is foglalkozik a területtel. Létrehoznák a Nemzeti Építésgazdasági Nyilvántartást (NÉNY), valamint rögzítenék "az építési anyagot gyártó üzem értékesítése esetén a magyar államot megillető elővásárlási jog" gyakorlásának részletes szabályait (ezt a jogot az MNV Zrt. kapja).

Lesz olyan rendelet, amely kijelöli az új rendszer szerinti általános és sajátos építésügyi hatóságokat.

Az "Építési alapanyagot és építési terméket gyártó üzem értékesítése esetén a magyar államot megillető elővásárlási jog gyakorlása részletes szabályainak a megállapítása" című miniszteri rendeletről 2023 októberében kezdődik a diskurzus, Lázár János mindezt a magyar építőipari importkitettség csökkentésével indokolta. 

Egy miniszteri rendelettel létrehoznák Nemzeti Építőanyag-kereskedelmi Hálózatot, amely akkor kap szerepet, ha az exportra szánt építőanyagok, építési termékek tekintetében az állam él az elővásárlási jogával; a tárolásra és a tovább értékesítésre itt kerülne sor.

  • A Balaton vízparti területei területfelhasználási követelményeiről szóló kormányrendelet

Idén novemberben a Lázár János vezette tárca a Balatonnal is foglalkozni fog. 

Miniszteri rendeletek

  • Vendégmunkások

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium két rendelettel is foglalkozik júliustól a vendégmunkásokkal. Egyrészt listázzák azokat a foglalkozásokat, amelyekben kizárólag munkaerőpiaci vizsgálatot követően foglalkoztathatók nem EU-s állampolgárok. Másrészt meghatározzák a Magyarországon egyidejűleg foglalkoztatható nem EU-s állampolgárok legnagyobb számát. Kíváncsian várjuk.