Rövid idő alatt 88 ezerről 43 ezerre apadt a rendőrség könnygáz spray állománya, tudta meg az átlátszó.hu, amely közérdekű adatigénylést nyújtott be az Országos Rendőr-főkapitánysághoz, hogy megtudja, mennyi könnyfakasztó spray áll még rendőrség rendelkezésére. Az aktuális számokon túl az is kiderült, hogy jóval kevesebb van belőlük most, mint három évvel ezelőtt.

A kényszerítő eszközökkel kapcsolatos legutóbbi állami közbeszerzés eredménytelen lett. Tavaly szeptemberben ugyanis a Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt. központosított eljárás keretében szeretett volna rendőrbotokat, könnyfakasztó anyagokat, bilincseket és vezetett áramos elektromos sokkoló eszközöket és tartozékokat beszerezni, de ez sikertelen lett.

Az ORFK adatai szerint

  • 2020. január 1-jén 88 647 db,
  • 2021. január 1-jén 81 405 db,
  • 2022. január 1-jén 70 460 db,
  • 2023. január 1-jén pedig már csak 43 438 db

könnyfakasztó spray állt az Országos Rendőr-főkapitányság rendelkezésére.

Vagyis a felhasználható mennyiség három év alatt a felére csökkent. A lap hozzáteszi, hogy a válaszból nem derült ki, hogy a fel nem használt és szavatosságukat vesztett könnyfakasztó spray-ket szanálták-e a kapitányságokról.

A Karmelitánál kopogtattak a státusztörvény ellen tüntető diákok, a könnygáz is előkerült

Újabb tüntetés volt Budapest belvárosában: a pedagógusok és a diákok ismételten utcára vonultak a múlt heti megmozdulás folytatásaként. Népszavazást is kezdeményeznek. Estére a demonstrálók a Várig jutottak, ahol a rendőrség szerint betörtek az "építési területre". A rendőrök 19 óra 56 perckor gázsprayt alkalmaztak - írta a police.hu. Egy momentumos képviselőt a rendőrssorfal mögé húztak, majd gyorskötőzővel megbilincselték. Bővebben >>>