Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatóján azt mondta, évek óta folyamatosan növekedő szolidaritási adó aránytalanul sújtja a fővárosi önkormányzatot, ami nem csak erkölcstelen, de törvénytelen is.

A főváros jogi álláspontja szerint a szolidaritási adó mértéke 25 milliárd forinttal több, mint amire a törvény lehetőséget ad. Az alaptörvény és az önkormányzati törvény kimondja, az önkormányzatok saját bevételei nem elvonhatók. A szolidaritási adót azonban 58 milliárd forintban maximálták, és ez 25 milliárddal több, mint az összes állami támogatás, amit kap a közszolgáltatások ellátására

– foglalta össze számításait a főpolgármester.

A vitatott 25 milliárd forintot nem fizeti be az államkincstárnak Budapest

A főpolgármester elmondta azt is,

azonnali jogvédelmet kérnek a bíróságtól, miszerint a per jogerős lezárásig tiltsák meg, hogy a NAV vagy az államkincstár levegye a főváros számlájáról ezt a pénzt.

Végül közölte: ha megnyerik a pert, az egész önkormányzatiság szempontjából nagy jelentőségű lesz - írta a Telex.

Karácsony Gergely áprilisban jelentette be, hogy pert indítanak a közigazgatási bíróságon a Pénzügyminisztérium ellen a szolidaritási hozzájárulás miatt.

A szolidaritási adó bejelentett be nem fizetéséhez a fővárosi Fidesz-frakció korábban annyit fűzött hozzá, hogy szerintük a törvényeket mindenkinek be kell tartani. A főváros baloldali vezetése sem buzdíthat törvénysértésre senkit, mert az – egy önkormányzati vezető, mint hivatalos személy részéről – bűncselekmény, szögezték le. A kormány később hasonló álláspontra helyezkedett.

 

A kormánypárti polgármester szerint is túlzó a szolidaritási adó mértéke

Székesfehérvár fideszes polgármestere szerint a múlt héten nagyon sok helyen pontatlan hír és nyilatkozat jelent meg az önkormányzatok jövő évi szolidaritási hozzájárulásával kapcsolatban. Cser-Palkovics András városvezetőként nem szokta véka alá rejteni a véleményét, most is ezt tette Facebook-oldalán, miután a kormány benyújtotta tegnap a költségvetés tervezetét az Országgyűlésnek. Bővebben >>>