Az államtitkár hangsúlyozta, vonzó a magyar felsőoktatás, amit szerinte az is bizonyít, hogy 11 magyar egyetem van a világ élvonalában. Hozzátette, minden negyedik felvett fiatal műszaki-természettudományi-mérnöki-informatikai képzést választott, minden második pedig az orvosi, az egészségtudományi és az agrárképzést.

Hankó Balázs lényeges trendfordulóként tekint arra, hogy többeket vettek fel vidéki egyetemekre, mint budapestiekre. Sikerként tekint arra is, hogy a lemorzsolódás 21-ről 18 százalékra csökkent az elmúlt évben, és 72 százalékkal emelkedett a pedagógusképzésre felvettek száma. Megjegyezte, több mint négyezer leendő tanár kezdi meg tanulmányait – írja az MTI.

Idén a legnépszerűbb képzési terület a gazdaságtudomány lett, ezt követik a műszaki képzések, míg a pedagógusképzés lett a harmadik legkedveltebb – jegyezte meg az államtitkár. Közölte, a medián pontszám 300-ról 316-ra változott, vagyis jobb eredményekkel kerültek be a hallgatók a felsőoktatásba az elmúlt felvételi időszakhoz képest.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy rugalmasabbá tették a tanárképzést, az osztatlan képzés mellett már 2-3 éves mestertanári képzéssel is lehet tanári diplomát szerezni. Leszögezte, tízből nyolc diák állami ösztöndíjjal tanulhat Magyarországon.

 

A szorongató tanárhiány mellett is fix munkaidőt kapnak a pedagógusok

Úgy kell elkezdeni pénteken az új tanévet, hogy a státusztörvény végrehajtási rendelete még mindig nem ismert. A tanárok a magasabb munkaterhelés és a tantárgyfelosztás miatt is aggódnak, ezért a PDSZ nyílt levelet küldött Maruzsa Zoltánnak, a közoktatásért felelős államtitkárnak.
Bővebben--->