A megalapozott gyanú szerint a férfi és a sértettek Bábolnán egy lakókörnyezetben éltek, gyakran töltöttek időt együtt, amelynek során beszélgettek, együtt italoztak, majd kapcsolatuk 2023 áprilisában megromlott. A gyanúsított az elmúlt hónapban több alkalommal is azzal fenyegette meg a sértetteket, hogy megöli őket – adta hírül a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség.

A férfi szeptember 14-én hajnalban ittas állapotban odament ahhoz a bábolnai lakáshoz, ahol a sértettek tartózkodtak. A gyanúsított magával vitt kettő db öngyújtót és egy benzint tartalmazó flakont, majd a nyitott ablakon keresztül benzint öntött a lakás egyik szobájába, amelyben a sértettek félálomban pihentek. A gyanúsított a lakás bejárati ajtaján lévő rés alatt is benzint öntött be a konyha padlójára. A sértettek meghallották a folyadék öntésének hangját, megérezték a benzin szagot, és meglátták az ablak előtt a gyanúsítottat.

A gyanúsított ekkor bement a házba, ott leült és több alkalommal is azt mondta, hogy „felgyújtja az egész lakást”. Ezt követően nem sokkal a gyanúsított távozott a sértettek otthonából. A férfi cselekménye több rendbeli emberölés előkészülete bűntettének a megállapítására alkalmas.

A gyanúsított többszörösen büntetett előéletű, korábban erőszakos bűncselekmények miatt is büntetve volt, 1988-ban emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt, mint különös visszaesőt 12 év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság.

A Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség indítványa alapján a Tatabányai Járásbíróság nyomozási bírája szeptember 15-én egy hónap időtartamra elrendelte a gyanúsított letartóztatását. A járásbíróság nyomozási bírája a főügyészség indítványára három hónappal, 2024. január 15. napjáig meghosszabbította a terhelt letartóztatását tekintettel arra, hogy vele szemben továbbra is fennáll a bizonyítás megnehezítésének, valamint a bűnismétlésnek a veszélye.