Az országos szintű szemle során a 41 lovas létesítményben több mint hétszáz ló tartását ellenőrizték. A szakértők általános tapasztalata, hogy a lovak tartása állatvédelmi szempontból alapvetően megfelelt az előírásoknak.

Elmulasztott bejelentés

A feltárt hibák között említette a Nébih, hogy a lovak kötelező vérvizsgálati eredménye 6 esetben hiányzott, egy tábor üzemeltetője elmulasztotta bejelenteni lovas szolgáltató tevékenységét a hatóságnak, két esetben fordult elő a lovak azonosítatlansága, és az ellenőrök egy létesítményben állapították meg lóútlevél hiányát.

A hiányosságok szankciókat vontak maguk után, ezért a hatóság szakemberei valamennyi esetben határidőhöz kötött pótlásra szólították fel az üzemeltetőket, egy helyen pedig forgalmi korlátozást is elrendeltek a hiányosságok felszámolásáig.

A lótartás állategészségügyi és állatvédelmi előírásai mellett a szakemberek a táborokban történő étkeztetést is ellenőrizték. A vizsgált lovas táborok többségében az étkezésről a táborozók maguk gondoskodtak, csak 3 táborban biztosították az üzemeltetők az étkezést a résztvevők számára. Ezeken a helyszíneken a szakemberek nem tártak fel hibát vagy hiányosságot – közölte az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal.

A Nébih közölte: kell-e aggódniuk a szülőknek

A jogszabályoknak megfelelően működik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által országosan ellenőrzött 153 nyári tábor többsége, a hivatal két esetben: egy budapesti és egy Komárom-Esztergom vármegyei tábor üzemeltetőivel szemben indított eljárást. A szezonális ellenőrzés augusztus 11-ig folytatódik. Bővebben --->