A kormánypártok kétnapos esztergomi frakcióülésén a Magyar Nemzet szerint Orbán Viktor arról beszélt, hogy az idei évnek hatalmas tétje van, ugyanis a Soros-birodalom, megerősítve a kormányzó amerikai demokratákkal, Góliátként indít támadást az európai országok többségében a jobboldali média és sokszor pénz nélkül politizáló lelkes nemzeti pártok ellen.

miniszterelnök hozzátette, hogy látható, ahol ennek tétje van, Amerikában „Donald Trumpot egyenesen börtönbe akarják küldeni, nehogy veszélyeztesse Soros és a demokraták hatalmát”. Orbán Viktor azt is mondta:

a globalistáknak az Európai Bizottság és az amerikai elnök kell, az oda vezető úton pedig Magyarország a tüske a köröm alatt,

és ennek az az oka, hogy Európában ma Magyarország a legszabadabb ország.

„Döbbenetes hazugságok”

A kormánypárti frakciók egyelőre nem tudtak támogató döntést hozni a svéd NATO-csatlakozás ügyében, mert magyarázatot várnak a svéd közszolgálati televízió által Magyarországról készített filmmel kapcsolatban – közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, a frakcióülés szünetében.

A politikus azt mondta: a két frakció megtekintette az említett filmet, amelyben „döbbenetes hazugságok” hangzanak el. Sérelmezte, hogy az egyik „legismertebb baloldali aktivista”, Gulyás Márton is szerepel benne, ugyanakkor elfelejtik a nézőket tájékoztatni arról, hogy a jelenlegi magyar kormánypártok politikai ellenfele szólal meg a műsorban.

Mint mondta, teljesen értetlenül állnak az előtt, hogy

a svédek hogyan gondolják azt, hogy a magyar parlament és a két frakció lelkesen fogja támogatni az ilyen akcióik után a svéd NATO-csatlakozást

Magyarázatot várunk a svédektől az ügyben – tette hozzá. Arra pedig „kis esélyt lát”, hogy ősszel erről szavazna a magyar parlament: „Kérnek valamit, és akkor lefejelnek minket”.

Orbán Viktor: van egy komoly feltétele Svédország NATO-csatlakozásának

Javulnia kell a kapcsolatnak Svédország és Magyarország közt, mielőtt a magyar parlament jóváhagyja a skandináv ország NATO-csatlakozási kérelmét – jelentette ki Orbán Viktor magyar kormányfő még májusban a Katari Gazdasági Fórumon, a Guardian beszámolója szerint.

Szörnyen rosszak a politikai kapcsolatok Magyarország és Svédország közt. Nem szeretnénk konfliktust importálni a NATO-ba” – fogalmazott a miniszterelnök a közel-keleti fórumon.

A brit lap Orbán Viktor egyik tanácsadóját is idézi, aki azt mondta: „Svédország rendszeresen megkérdőjelezi a magyar demokrácia működését, illetve sértegetik a magyar választókat, ebből fakadóan egész Magyarországot.”

A mostanában sokat emlegetett filmet egyébként itt lehet megnézni:

Miért nem szavaznak egyszerűen nemmel erről a parlamentben? – kérdezték Kocsist, aki szerint erre egyszerű a válasz: ők „durván NATO-pártiak”, azt akarják, hogy a NATO erősödjön, és a svédek tagok legyenek. De ez diplomáciai kérdés, „ide el kell jönnie” a svédeknek, tette hozzá a beszámolók szerint Kocsis.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára épp a napokban nevezte hírlapi kacsának azt a hírt, amely szerint a magyar kormány a svéd NATO-csatlakozással kapcsolatban azt várja, hogy a svéd miniszterelnök vagy külügyminiszter Magyarországra utazzon.

Karácsony ellenfele

A Fidesz főpolgármester-jelöltjére vonatkozó kérdésre annyit mondott, hogy politikailag ugyan ez a legizgalmasabb kérdés, „de ha most a fejem tetején ugrálnak sem tudok válaszolni”, mert nem hoztak döntést. Olyan jelöltjük lesz, aki ha megnyeri a választásokat, dolgozni fog, és rendet tesz Budapesten.

Varga vs. Matolcsy

Matolcsy György csütörtökön azt fejtegette, hogy a többi közt árstopok miatt emelkedett az infláció, amit a „kalandor gazdaságpolitika” okozott. A kormány pedig „lehet, hogy tüzet akart oltani, csak éppen olajjal”. Kocsis Máté azt ezt feszegető kérdésre válaszolva leszögezte, nem volt szó arról, hogy visszahozzák az árstopokat, a benzinárstop feltámasztásával pedig személyesen nem érintene egyet. Úgy véli, hogy fogyasztásprobléma van, a hitelezést kell felgyorsítani, és minden, ami ez ellen megy, az nem jó. 

Van egy vita a jegybank és a kormány között gazdaságpolitikai kérdések között. Ez inspiráló vita, nem kell világvégét jövendölni

– mondta Kocsis Máté.

Lebukott fideszes

Mint ismert, lemondott Budapest 15. számú országgyűlési egyéni választókerületének elnöki posztjáról Lévai István Zoltán fideszes önkormányzati képviselő, aki a Válasz Online-hoz eljuttatott hangfelvételek szerint ötmillió forintot ajánlott a Kutyapárt jelöltjének, hogy induljon el a 2024-es önkormányzati választásokon. 

A frakcióvezető az Index kérdésére azt mondta, hogy van egy kialakult gyakorlata az országban, hogy az egyéni jelöltek leggyakrabban maguk finanszírozzák az önkormányzati választáson a kampányukat, ő ebbe most nem avatkozna bele, főleg nem a választások előtt.

Kocsis Máté elárulta, a távozó politikus potenciális befutóesélyes volt, de elkövetett egy hibát, és levonta a helyes konzekvenciát.

Óriási hiba volt, de korrekt magatartás a részéről, hogy nem hagyta, hogy a politikai közösség ennek kárát lássa. A hibája ellenére ez becsületes viselkedés volt

– tette világossá a frakcióvezető.

Új családtámogatási rendszer a láthatáron, de egyelőre semmi konkrétum

A másik megszólaló, Simicskó István KDNP-frakcióvezető arról beszélt, hogy a családok jelentik a társadalmunk alapsejtjeit, az ő támogatásuk kulcsfontosságú a nemzet jövője szempontjából. A kormánytól azt várják, hogy bővítse a csok körét, csok+ programot várnak ősszel a parlament elé. Szeretnék, ha 2024 elején be tudnák vezetni az új családtámogatási rendszert.

Orbán Viktor belevág: kampányüzemmódba kapcsol a Fidesz

Kétnapos kihelyezett frakcióülést tart Esztergomban a Fidesz. Orbán Viktor vázolja majd, hogy a kormánypárt milyen stratégiával készül az új politikai szezonra, és az előttünk álló önkormányzati, valamint Európai Parlamenti választásokra. Bővebben>>>