Nem rejtette véka alá véleményét Matolcsy György az Egerben megtartott Közgazdász Vándorgyűlésen tartott előadása során. Már az első percekben hangsúlyozta, hogy ő most a valóságról fog beszélni, és mindent el fog követni, hogy a következő kormányok ne követhessék el azt a gazdaságtörténeti szerencsétlenséget, amelyet a jelenlegi kormány intézkedései hoztak magukkal: a rekordmagas inflációt.

A jegybank elnöke decemberre 7 százalékos inflációt prognosztizált, illetve nagyon reménykedik benne, hogy sikerül eddig lemenni.

Matolcsy kiemelte, hogy a jegybank igenis időben jelezte az inflációs veszélyt, azonban az Orbán-kormány közel másfél évig rá se hederített a jegybank inflációt letörő intézkedéseihez.

Az elnök úgy fogalmazott: miközben az MNB a fékre, addig a kormány először a gázra lépett, később viszont már a kormány is felfogta, hogy lépni kell az infláció ellen.

Az MNB vezére szerint hibás döntés volt az élelmiszerárstoppal operálni, az csak hozzáadott az inflációhoz. Önmagában az ársapkák alkalmazása 3-4 százalékkal emelte az inflációt.

Ez Matolcsy kalandor gazdaságpolitika volt. Ez alatt azt kell érteni, hogy míg egyes termékek árát bebetonozták, más termékek árai az egekbe szöktek, és a végére elszabadult a pokol.