210 milliárd forintnyi új finanszírozást regisztráltak 2024 első negyedévben a hazai lízingpiacon, ami 7 százalékkal magasabb a tavalyi év azonos időszakának az eredményénél.

A személygépjárművek esetében fennmaradt a 2023. végén tapasztalt fokozott aktivitás, míg a termelőeszközöknél stagnálás, illetve visszaesés látható – írja az Üzletem.hu

20111 szerződést írtak alá, 28,5 százalékkal többet az egy évvel korábban jegyzettnél.  A szerződések 82 százalékát új eszközök finanszírozására kötötték.

A portfólió 5,3 százalékkal 2151 milliárd forintra nőtt, míg az állományi szerződésszám 5 százalékkal 319 664 darabra zsugorodott.

Főleg autókat lízingelünk 

Az eszközkategóriák tekintetében a személyautó-kistehergépjármű-motor szegmensben kötöttek a legtöbb lízingszerződést: az új finanszírozások 61 százalékát.

Összesen 129 milliárd forint értékben 17 190 darab szerződés született ebben az eszközosztályban, 42 százalékkal több, mint 2023. azonos időszakában.

Kőszegi László, a Magyar Lízingszövetség főtitkára a személyautók és kishaszonjárművek forgalomba helyezési számainak az emelkedésében látja a növekedés okát.

Visszaesés a mezőgazdaságban

Stagnálást figyelhetünk meg a második legnagyobb eszközkategóriában, a nagyhaszonjárművek szegmensében – itt 1661 szerződést kötöttek 46,5 milliárd forintnyi kihelyezett összegben.

A mezőgazdasági termelőeszközöknél a tavalyi év azonos időszakához képest 48 százalékot esett a finanszírozott összeg mértéke, a szerződésszámok pedig 44 százalékkal.

Ez a kategória 14,5 milliárd forinton zárta az első negyedévet. Kőszegi László megjegyezte: ez a szektor komolyan függ az állami támogatásoktól.

Az egyéb gépek finanszírozásában szintén visszaesést látunk, de az építőipari járműveknél 79 százalékkal nőtt a finanszírozott összeg aránya.

A KKV-k és a pénzügyi szektor dominanciája

A lízingpiac ügyfélkörét továbbra is a KKV-szektor dominálja: az első negyedévben ők tették ki az ügyfelek 72,6 százalékát. A nagyvállalatok aránya pedig csak 12,7, míg a lakossági lízingelőké 7 százalék volt.

Továbbra is a pénzügyi lízingek a leggyakoribbak: 174 milliárd forint értékben az összes ügylet 83 százalékát ebben a formában kötötték meg.

2024 első három hónapjában a finanszírozott összegek 30, míg a szerződések 14 százaléka devizaalapon történt.