Újragondolták a teljes magyar mentális egészségügyi ellátást, és egy olyan rendszerszintű beavatkozás valósult meg, amire Magyarországon eddig még nem volt példa. Létrejött egy úgynevezett Emelt Biztonsági Pszichiátria (EBP). Az új intézményben a súlyosan agresszív magatartású, speciális ellátást igénylő betegek ellátása valósulhat meg.

Több mint hét éven át, 2016 és 2023 között zajlott a pszichiátriai ellátórendszer strukturált fejlesztése, ami egy európai uniós projekt keretében valósult meg az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) égisze alatt, összesen 4,9 milliárd forintból – mondta Gaszner Gábor, a projekt szakmai vezetője. Hozzátette: ez egy olyan unikális, progresszív, akut pszichiátriai ellátási forma, amilyen még nem volt korábban Magyarországon.

A projekt megvalósításának helyszínei:

  • az Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet telephelye;
  • a Péterfy Kórház- Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet;
  • és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet.

Gaszner Gábor elmondta, hogy brit mintát és módszertant vettek alapul. Az Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet Nyírő Gyula Kórház telephelyén egy 30 ágyas, magas biztonsági fokozatú pszichiátriai egységet, úgynevezett biztonsági pszichiátriát alakítottak ki.

Itt a betegek olyan egy ágyas szobákban vannak elhelyezve, ahol akasztás biztos helyiségeket alakítottak ki számukra. Olyan személyre szabott ellátás valósul meg, ami a beteg élethelyzetének és mentális betegségének leginkább megfelelő

– tette hozzá Gaszner Gábor.

A most elkészült beruházás tehermentesíti a pszichiátriai osztályokat, és lehetővé válik az erőszakos, agresszív magatartású betegek azonnali elkülönítése a szigorú biztonsági standardoknak megfelelően.

TEK-es szakembert és önvédelmi oktatót is bevetettek

Magyarországon elsőként valósult meg ilyen projekt – hangzott el a konferencián. Az infrastrukturális fejlesztés mellett a szakápolók, a pszichiáterek, valamint a biztonsági személyzet felkészítése is megtörtént elméleti és gyakorlati képzésekben is.

Többek között TEK-es szakember és önvédelmi oktató is részt vett a munkában.

A súlyosan agresszív magatartású speciális ellátást igénylő betegek speciális ellátást is igényelnek – mondta Hajnal Luca pszichiáter szakorvos. Lehetőség van a páciensek kamerán keresztül történő megfigyelésére: a betegeket különböző rizikóba sorolják a terápia során, éppen azért, hogy az orvos, az ápoló és a biztonsági őr is tudja, hogy a mi a pontos előírás a beteg ellátásával kapcsolatban.

Jogszabályi változásra is szükség volt

Pár hónappal ezelőtt, 2023 szeptemberében jelent meg a Magyar Közlönyben egy rendelet, ami lehetővé teszi Magyarországon az emelt biztonságú pszichiátriák működését, mondta Srádi Péter, az emelt biztonságú pszichiátriai egység részlegvezetője. A Belügyminisztérium rendelete speciális sürgősségi centrumként azonosítja ezeket az intézményeket, ide olyan betegek kerülhetnek, akinél mentális betegség során alakul ki az agresszív viselkedés.

Nagyon nagy kihívást jelentett, hogy kidolgozzanak és megtanítsanak egy olyan keretrendszert az orvosok, az ápolók és a szakszemélyzet számára, amit a kritikus szituációkban használni tudnak, mondta Csomós István, a TEK műveleti főosztály tárgyaló osztályának vezetője.

Kiemelte: gyakorlati környezetben fejlesztették a szakdolgozók kompetenciáit.Tréninget tartottak számukra, ahol az agressziókezelés és a beteg megnyugtatása a legfontosabb cél, amiben az ápoló hangsúlyozni tudja a segítő szándékát. Ennek fontos eleme az úgynevezett verbális elszigetelés, ami azt jelenti, hogy a beteggel a személyzet egy tagja által, lehetőség szerint a legrövidebb időn belül kezdődjön meg a kommunikáció.

 

Az ápolók és biztonsági személyzet felkészítésében részt vett Bányász József, önvédelmi oktató is, aki 20 éve foglalkozik harcművészettel, wing tsun kung fu mester.

A pszichiátriai betegellátás során nem megengedett, hogy megüssék vagy megtámadják a beteget, a technikák elsajátítása során a kényszerítésen, az ágyba rögzítésen volt a hangsúly

– emelte ki az önvédelmi oktató.

A technikát 14-16 órán át gyakorolták, nem szuperharcosokat képeztek, a cél az volt, hogy a résztvevők esélyét növelni tudják, hogy egy veszélyes helyzetből sérülés nélkül kerüljenek ki. A képzés egyébként egy vizsgával zárult.

Amikor a Nyírő Gyula Kórház területén az épületet elkezdték megtervezni, akkor nem a design volt az első, hanem amit a szakma elvárt, mondta Ács István építész, aki a pszichiátriai egységet közösen kezdte el tervezni Marosi Miklóssal, aki 2021-ben sajnos elhunyt.

Alacsony és a közepes kockázatú ápolási egységeket hoztak létre, ahol a szobák egy ágyasak, az ablakok betörés biztosak, a kilincsek biztonságosak, a pácienseknek esélye sincs arra, hogy kárt tudjanak tenni magukban vagy a szakemberekben.

 

Végre egy jó hír az egészségügyben - Megfékezhető a rettegett betegség

Magyarországon évente tízezer új tüdőrákos beteget diagnosztizálnak, közel 40 százalékuk egy év alatt életét veszti. Egy friss kutatás adatai szerint az immunonkológiai kezelések áttörést hoztak, és a késői stádiumban diagnosztizált betegek hároméves túlélési esélye tíz év alatt megduplázódott. Bővebben --->