A kézenfekvő lehetőség: EPP-S&D-Renew

A júniusi választások után az Európai Néppárt (EPP), az Európai Szocialisták (S&D) és a liberálisok (Renew Europe) informális nagykoalíciójának jelenleg 405-406 mandátumot jósolnak, ami meggyőzően túlszárnyalja a szükséges 361 helyes feles többséget. Tehát egyértelmű, hogy a koalíció elég képviselői hellyel rendelkezne a következő Európai Bizottság elnökének jóváhagyásához is. 

Egészen lefutottnak tűnhet a mérkőzés, azonban az európai közvélemény alakulása és a szocialisták gyengélkedése - ami a német kormány gyengeségének és a spanyol kormány botladozásának köszönhető, hiszen ők a meghatározó szereplők - olyan politikai mozgásokat idézhet elő, mely alapján a szocialisták kiszorulhatnak a döntéshozatal legfelső szintjéről.

Bizonytalan alapokra épülő új koalíció

Az elmúlt időszakban egyértelműen közeledett az EPP és az ECR álláspontja. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a  Spitzenkandidat-ok maastrichti vitáján egyértelmű jelét adta annak, hogy hajlandó együttműködni az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjával. Felszólalásában von der Leyen világossá tette, hogy nem fog együttműködni a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (ID) képviselőcsoporttal. 

Ezzel párhuzamosan Giorgia Meloni olasz kormányfő új koalíciót ajánlott az Európai Néppártnak.

Az a terve, hogy a jobboldali pártok vezetésével, a szocialisták, a baloldaliak és a zöldek nélkül hozzák létre a többséghez szükséges együttműködést az Európai Parlamentben.

Az olasz miniszterelnök a Néppártot és a Konzervatívokat tekinti a két fő tengelynek.

Giorgia Meloni és Orbán Viktor
Giorgia Meloni és Orbán Viktor
Kép: AFP, Kisbenedek Attila

Elképzelését Nicola Procaccini, a Meloni vezette párt EP-képviselője magyarázta el, miszerint az EPP és az ECR együttműködése mellett a jobboldali táborhoz tartozó Identitás és Demokrácia néhány tagja, valamint a liberális Renew Europe egyes pártjai adhatják ki majd azt a teljes létszámot, amely a többség eléréséhez szükséges a következő ciklusban.

Egy esetleges jobbközép-liberális-konzervatív koalíciónak a közvélemény-kutatások szerint már hibahatáron mozog az összetett támogatottsága (349-352 képviselői hely) ahhoz, hogy közösen jóvá tudják hagyni a tagállamok vezetői által javasolt személyt.

Azonban a szavazások során érdemes kalkulálni a tartózkodókkal és a frakció fegyelmet elutasító képviselőkkel, így a mostani méréseknél erősebb támogatás kellene szerezniük a választásokon ahhoz, hogy érdemes legyen számolni ezzel a lehetőséggel.

Ráadásul a nyilatkozatokból egyértelműen kirajzolódnak azok a törésvonalak, amelyek az EPP és az ECR koalíció alkotási terveit ma még akadályozzák.

A bizonytalanságot az új szövetség körül erősen fokozza, hogy a liberális Renew Europe elzárkózott Ursula von der Leyen bizottsági elnök újraválasztása elől, ha a választások után úgy dönt, hogy együttműködik a jobboldali ECR párttal.

Valérie Hayer, a liberális Renew Europe képviselőcsoport elnöke kijelentette, az EPP-vel ellentétben ő szélsőjobboldalinak tartja Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt. "Nem tudom, hogy ő (von der Leyen) lesz-e az Európai Bizottság élére a jelölt, de volt alkalmam elmondani neki, hogy ha ő lesz az, akkor nem lehet kapcsolat, nem lehet tárgyalás az ECR-ral" - nyilatkozta a francia politikus.

Kiszorulhatnak a szocialisták

Amennyiben a jelenleg az olasz miniszterelnök által vizionált szövetség megalakul, az az európai szocialistákra nézve erősen negatív következményekkel járna. Ebből következett az a várható reakció, hogy az Európai Szocialisták Pártja kijelentette, nem fog együttműködni az általuk szélsőjobboldalinak tartott erőkkel a következő Európai Parlamentben. 

A szocialisták most megpróbálnak nyomást gyakorolni az Európai Néppártra, hogy írjon alá egy nyilatkozatot, amely kizárja a szocialisták által szélsőjobboldalinak tartott frakciókkal való együttműködést.

A feljebb említettek mellett érdemes figyelmet szentelni a szociálisták (S&D) és a konzervatívok (ECR) külön meccsének. A nap végén ezen két pártcsalád közötti mandátumszám döntheti el, hogy az EPP kivel alakítja meg a többséghez szükséges koalícióját. Található némi játék a rendszerben, ugyanis sem az S&D, sem az ECR nem önmagában értelmezendő, ugyanis a politikai spektrum kétoldaláról érkezhetnek még további szövetségesek a koalícióba. Újabb csavart jelent, hogy az EP választásokat követő politikai helyzetben vélhetően nem lesz mindent elsöprő a frakciófegyelem sem, ilyen módon arra is számottevő esély mutatkozik, hogy lesznek pártok, amelyek kiszavaznak a pártcsaládjuk döntéséből. 

Lehetséges királycsinálók: Emmanuel Macron és a Renew

Mindkét forgatókönyv esetében található egy közös pont: a Renew, amelyben döntő szava van az Emmanuel Macron vezette legerősebb politikai pártnak. Ebben a helyzetben attól függetlenül kényelmes pozícióban lehet a francia elnök, hogy a mérések szerint a liberálisok az egyik legnagyobb vesztesei lesznek a választásoknak. Macron még így is “királycsináló” lehet az Európai Bizottság következő elnökének kiválasztásánál és az EP többség kialakításánál is.

A politikai játszmában nem véletlenül “dobta be” Emmanuel Macron Mario Draghi, volt olasz miniszterelnök nevét, mint a következő Bizottság lehetséges vezetőjét.

Ezzel a sakkhúzással politikai lépéskényszerbe hozva Ursula von der Leyent és Giorgia Melonit, de a szocialistákat is.

A cikk szerzője az EuroAtlantic Tanácsadó elemzője

Aggódnak az osztrákok, egyre könnyebb őket kanyarban előzni

Nő a nyomás az idén országos választások elé néző Ausztria vezetőin: második legfontosabb kereskedelmi partnerünk mostanra leszakadt az európai versenyképességi rangsorban, ezért reformokat követelnek a gazdasági szereplők.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→