Jelentősen emelkedett a lakáspiaci tranzakciók száma az idei első negyedévben, mely alapján 2024-ben összesen nagyjából 110-130 ezer adásvételre számítanak az MBH Bank elemzői.

Az első negyedéves Lakáspiaci Kitekintőben a szakértők a jelenlegi trendek alapján a hitelezés gyorsulására, és ezzel együtt a forgalom növekedésére számítanak, ami az ingatlanok árának nominális emelkedését is maga után vonja.

2024 első negyedévében folytatódott a lakásépítések és a kiadott építési engedélyek számának csökkenése.

Az első negyedévben 2779 új lakás épült, 23 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 4524 volt, 9,3 százalékkal maradt el a 2023 azonos időszakitól.

Ennek következtében a tavalyinál is gyengébb évre lehet számítani, idén 20 ezer alatt maradhat az lakásépítések száma.

A CSOK Plusz által egy újra aktív vásárlóréteg a tavalyihoz képest viszont akár 10-20 ezerrel több lakástranzakciót eredményezhet 2024-ben a piacon.

Az idei évben mind keresleti, mind kínálati oldalról javulnak a feltételek a hitelezés érdemi gyorsulásához. Az első negyedévben 265 milliárd Ft volumenben kötöttek lakáshitel szerződéseket a bankok, így 130 százalékos a növekedés éves mértéke. 

A lakáscélú hiteleknél a hitelkamatok csökkenése az év elején a piaci kondíció mellett szerződött hiteleknél hozott áttörést, az év második negyedévétől magasabb fokozatban pörögnek a CSOK Plusz, júniustól pedig indulnak az Otthonfelújítási hitelek szerződései.

2024 egészében 1000 milliárd Ft feletti új szerződéses volument várnak a szakértők a lakáscélú hiteleknél. Ezt támogatja, hogy a reálbérek a tavalyi csökkenés után 2024-ben 7,5 százalékkal is emelkedhetnek az Elemzési Centrum előrejelzése alapján, javítva a háztartások teherviselő képességét.

A reállakbérek növekedése a befektetőknek kedvez, illetve a hozamkörnyezet alakulása az alacsonyabb kamatok révén, valamint az állampapír-hozamok kifizetése is terelhet forgalmat, így ez a vásárlói réteg is megjelenhet újra a lakáspiacon. Idén az infláció csökkenése miatt várhatóan kisebb lesz a bérletidíj-emelkedése mint tavaly, így 5-10 százalék közötti emelkedéssel lehet számolni.

Egy 90 négyzetméteres ingatlanhoz is hozzájuthat bármiféle önerő nélkül

Egy kétgyermekes család számára számos településen elegendő az állami támogatás ahhoz, hogy saját ingatlant vásároljanak.