Az Európai Bizottság hétfőn hirdette ki az Európai Egyetemek kezdeményezéssel kapcsolatos 2023-as Erasmus+ pályázati felhívás eredményeit, amely a felsőoktatási intézmények szövetségeinek nyújt támogatást – írta a Hvg. 

Az Erasmus+ programból elkülönített rekordösszegű, 402,2 millió eurós összköltségvetéséből a pályázati felhívás mindegyik szövetségnek 14,4 millió euróig terjedő keretet biztosít négyéves időtartamra.

Mint kiderült, három magyar egyetemet soroltak fel a pályázati eredmények ismertetésében:

  • a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet;
  • a Semmelweis Egyetemet;
  • valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet. 

Az uniós költségvetésnek a jogállamiság elveinek magyarországi megsértésével szembeni védelmet szolgáló intézkedésekről szóló, 2022. december 15-i (EU) 2022/2506 tanácsi végrehajtási határozatot követően a magyar 2021. évi IX. törvény alapján létrehozott közérdekű vagyonkezelővel, illetve az ilyen közérdekű tröszt által fenntartott szervezettel jogi kötelezettséget nem lehet vállalni

– olvasható az első két intézmény nevénél.

Ez a közalapítványi formában működő egyetemekre vonatkozó megszorítás, amely nem érinti a változatlanul állami fenntartásban működő Budapesti Műszaki Egyetemet. A döntést a tagállamok hozták tavaly év végén, miután a magyar kormány nem tudta feloldani az egyetemi alapítványok kuratóriumainak összeférhetetlenségi problémáit. Sőt, ez a mai napig sem sikerült, így

egyelőre a következő időszakra vonatkozó Erasmus+ diákcsere és a kutatásfejlesztést finanszírozó Horizon Europe programokban sem vehetnek majd részt a közalapítványi formában működő magyar felsőoktatási intézmények.

A jövő hét végéig kellene a magyar kormánynak a szükséges és elfogadott jogszabályokat eljuttatnia az Európai Bizottságnak úgy, hogy ebbe az időbe még ezek értékelése is beleférjen.