Barcelona központjában néhány étterem - főként a tapasbárokról ismert Carrer de Blai és az Eixample negyedben - nem szolgálja ki az egyedül étkezőket: a helyiek egyre frusztráltabbak a turistacsoportokból származó profit maximalizálására törekvő éttermek miatt.

A szabadtéri teraszok hihetetlenül népszerűek tavasszal és nyáron, amikor turisták milliói özönlenek a városba. Rossz hír azonban az egyedül étkezők számára, hogy a vendéglősök elkezdték elutasítani őket a több pénzt hozó csoportok kedvéért.

Az El Pais című spanyol napilap arról számolt be, hogy a pincérek olyan kifogásokat hoznak fel, mint például a teltház vagy a teraszokon való helymegosztás.

Az egyedül utazó és étkező emberek számára a hűvös fogadtatás azonban közel sem szokatlan.

Gyakori, hogy az egyedül érkezők a mosdó vagy a konyha mellett foglalnak helyet, de sokszor csak egy eldugott sarokba ültetik őket.

De a helyiek is érzik a turizmus hatását a barcelonai éttermekre: egy helyi lakos elmondta, hogy egy este alatt több helyen is próbálkozott, de mindegyik étterem elutasította, annak ellenére, hogy voltak üres asztalok.

Az első teraszon, ahol asztalt kaptam, gyorsan jött egy pincér, és közölte, hogy foglalt. Nem volt az. Amint felálltam, leült a csapat külföldi, akik mögöttem álltak.

– mondta. Egy másik étteremben azt mondták neki, hogy mindössze 20 perc áll rendelkezésére, az utolsó étteremben pedig egyenesen közölték vele, hogy a terasz csak csoportoknak van fenntartva.

Az egyedül étkezők kitiltása mögött feltételezhetően pénzügyi okok állnak: A csoportok valószínűleg alapvetően többet költenek, mint az egyedül étkezők,  a turistacsoportok pedig még több pénzt hajlandóak étkezésre szánni mint a helyiek.