A Budapest 150 eseménysorozathoz kapcsolódva indított programot a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) az átalakítás vagy megszűnés előtt álló régi üzletek, vendéglátóhelyek értékeinek védelmére.

A Védett üzleteink programban leginkább belvárosi üzletek, szállodák, éttermek, kiskocsmák, kávéházak, cukrászdák szerepelnek:

az Astoria Szálló, a Duna Intercontinental Szálloda, a New York Kávéház, és a Gerbaud valamint a Ruszwurm cukrászda már fent vannak a folyamatosan bővülő listán.

A MKVM által indított program célja a nagy múltú üzletek és vendéglátóhelyek berendezésének és eredeti formájának megőrzése, ha pedig ez nem lehetséges, akkor a menthető értékek múzeumba kerülésének biztosítása.

A már védettséget élvező vagy védésre jelölt üzletek és vendéglátóhelyek történetét, archív fotókkal kiegészített leírását és néhány rövidfilmet a MKVM honlapján lehet megtekinteni.

A helyszínek egy interaktív térképen is helyet kaptak, ahol fővárosi látnivalókkal ismerkedhetünk, és a tervek szerint hamarosan belvárosi élménysétákkal is színesítik a programot.