Hamarosan megkezdődhet a faluban garázdálkodó vaddisznók kilövése – mondta Takács Zsolt, a Baranya megyei Mánfa polgármestere, hozzátéve, hogy már a célegyenesben vannak a probléma megoldásában. A lakott területen belüli kilövés engedélyeztetésével kapcsolatos egyeztetések megtörténtek, az illetékes vadásztársaság kijelölt három vadászt a feladat elvégzésére, elérhetőségeikről tájékoztatni fogják a lakosságot.

A helyszínek, ahol majd lőni lehet, szintén körvonalazódnak, ezekről is részletesen informálják majd a helybélieket – válaszolta a bama.hu érdeklődésére a polgármester. Az engedélyt a rendőrség adja ki, a kilövési időszak várhatóan hat hónapig tart majd. 

A vaddisznók jelenléte az utóbbi időben rendszeresnek mondható Mánfán. Előfordul, hogy az állatok a falu utcáin sétálgatnak, félelmet keltve a lakosságban. De a kerteket is előszeretettel látogatják: a földet feltúrják, a kerítéseket tönkreteszik, a termést megdézsmálják.  

Az elmúlt egy-két évben a település közvetlen határában mintegy ezer vaddisznót lőttek a vadászok, ennek ellenére most ismét megjelentek az állatok a faluban. Mánfa mellett egy szélesebb erdősávot kivágtak korábban, annak lakói most lakott területen keresik az élelmet.