Augusztus 22-27. között rendezik meg Balatonalmádiban a CoreComm Balaton Solar Boat Challenge - nemzetközi szolár hajós versenyt. Az esemény a Pannon Egyetem, Veszprém 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program, a Magyar Vitorlás Szövetség, valamint Balatonalmádi Önkormányzatának összefogásaként valósul meg.

A Pannon Egyetem saját napelem meghajtású hajója, a SuntaMaria már a balatonalmádi Nereus Hotel strandján várja a versenyt. A verseny struktúrája és menetrendje nagyrészt megegyezik a többi külföldi versenyével, négy versenyszám létezik: hatótávverseny (ahol három óra alatt kell a leghosszabb távot megtenni), szlalomverseny, gyorsasági futam és championship race. Az utóbbi egy egyenes kiesős, látványos, kombinált pályaverseny.

A SuntaMaria az erős motorok és az agilis kormánymű miatt valószínűleg a gyorsasági és a championship számokban lehet eredményes, valamint a szlalomversenyben. A Pannon Egyetem csapata éjjel-nappal a hajón dolgozott, aminek az eredménye már láthatóvá vált, vasárnap tették vízre a szerkezetet.

A CoreComm Balaton Solar Boat Challenge rendezvényen nemcsak a futamok iránt érdeklődőket várják majd, de rengeteg finomság, népdalénekesek fellépése, interaktív játékok és kulturális programok sokasága is várja a látogatókat.