Az Európai Bizottság hivatalosan felszólította Magyarországot, hogy két hónapon belül változtassa meg a kiskereskedelmi és a távközlési ágazatra vonatkozó különadókról szóló jogszabályát, különben az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti az ügyeket. A magyar kormány ettől a kéréstől függetlenül korábbi elhatározásához híven 2013. január elsejével teljes egészében megszünteti az átmeneti jelleggel bevezetett, egyes ágazatokat - így a kiskereskedelmet, és a telekommunikációs szektort - terhelő különadókat - olvasható az NGM közleményében. Ugyanakkor a magyar kormány meg van győződve arról, hogy a hatályos magyar szabályozás teljes mértékben összhangban áll az uniós joggal - hangsúlyozza a szaktárca.

A Bizottság indokolással ellátott véleményt küldött Budapestre, amelyekre ha nem érkezik kielégítő válasz, vagy megoldás a kabinettől, akkor az Európai Bíróság elé is citálhatja Brüsszel Magyarországot ezekben az ügyekben. Erről bővebben itt olvashat.

Az NGM közleménye szerint a kormány az adórendszer átalakítása során olyan adónemek bevezetéséről döntött, amelyek hosszú távon is kiszámíthatóvá teszik az államháztartást, továbbá illeszkednek azon elképzeléséhez, hogy az adóterhelés súlypontja a jövedelmeket terhelő adókról egyre inkább a fogyasztási, forgalmi típusú illetve a káros externáliákat terhelő adókra helyeződjön át.