Az utóbbi két évben megugrott az adószám-felfüggesztések száma, a két esztendő alatt összesen csaknem 110 ezer esetben élt ezzel a szankcióval a NAV, ebből 2011-re 77 ezer eset jutott. E tendencia alapján arra lehetett számítani, hogy a különböző hatósági szigorítások, ellenőrzések miatt az idén tovább nő az adószámot elvesztő cégek tábora. Ezzel szemben az első négy hónapban mindössze 767 cég adószámát függesztették fel, szemben a tavalyi csaknem 23 ezerrel. A változás oka, hogy idén sokban módosultak a felfüggesztés törvényi feltételei és körülményei. Korábban a bevallási, illetve az adófizetési kötelezettség, valamint a számviteli beszámoló közzétételének elmulasztása volt a legjellemzőbb ok.

Változtak a szabályok

Január elsejétől viszont a felfüggesztés elrendelését megelőzően fel kell szólítani az adózót a pótlásra. A beszámoló közzétételének elmulasztása esetén pedig már nem az adószám felfüggesztése a szankció, hanem az adószám törlése, erre viszont csak két eredménytelen felszólítás után kerülhet sor. Ráadásul azon cégeknél is az új szabályok szerint kell eljárni, amelyekkel szemben tavaly indult meg ugyan az eljárás, ám a határozat 2012. január 1-ig nem emelkedett jogerőre.

A számviteli beszámoló közzétételének elmulasztása miatt pedig csak május 31-t követően küldhet az adóhatóság felszólítást a kötelezettség pótlására. A számviteli törvény szerinti beszámoló közzétételének elmulasztása esetén januártól viszont nem az adószám felfüggesztése a szankció. Az adóhatóság két alkalommal is felszólítja a mulasztó céget a pótlásra, és ennek során bírságot is kiszab. Ha pedig az adózó az ismételt felhívásban szereplő határidőn belül sem tesz eleget kötelezettségének, az adóhatóság az adószámot - felfüggesztés nélkül - törli, és kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását. Ezek az eljárások is döntően a második félévben érnek a határozathozatali szakaszba.

Több százan megbuktak

Az év elejétől változott az adószám kiadásának gyakorlata is. Az állami adóhatóság a cégbíróságtól érkezett adószámkérés teljesítését megelőzően megvizsgálja, hogy a cég vezető tisztségviselői, illetve kft., zrt. esetében az 50 százalékot meghaladó mértékű szavazati joggal, vagy minősített többségű befolyással rendelkező tagjai, részvényesei esetében fennállnak-e olyan okok, amelyek indokolják a regisztrációs eljárás lefolytatását. A vizsgálat időtartamával természetesen meghosszabbodik az adószámkiadás ideje. Ha a NAV akadályt nem valószínűsít, az adószámot egy nap alatt kiadja, ellenkező esetben a regisztrációs eljárásra nyolc munkanap áll rendelkezésére. Az idén április végéig 14 757 esetben folytattak le regisztrációs ellenőrzést; 14 317 szervezet megkapta az adószámot, 440-től viszont - különböző okok miatt - jogerős határozattal megtagadták.

Gyakori tapasztalat volt korábban, hogy egyes cégvezetők jelentős köztartozással "bedöntötték" vállalkozásukat, majd új céget alapítottak. Az adóregisztrációs eljárás célja, hogy kiszűrjék ezeket az úgynevezett céglovagokat. A vizsgálattal három esetben találkozhatnak az üzleti élet szereplői: cégalapítás esetén akkor, ha a cég vezető tisztségviselője vagy a többségi befolyással rendelkező tag személye megváltozik, vagy ha az eljárást az alapítani tervezett cég vezető tisztségviselője maga kéri. Az adóhatóság mindhárom esetben ellenőrzi az érintett adózási előéletét. Amennyiben a törvényben meghatározott feltételeknek nem felel meg, az adóhatóság az adószám iránti kérelmet elutasítja, illetve a már működő vállalkozás esetében az akadály elhárítására szólítja fel a céget.

Adószám-felfüggesztés (eljárások, jan.-ápr, darab)
20092 392
20104 893
201123 263
2012769
Forrás: NAV