Bedobták a törülközőt a profi független tőkepiaci hírlevélírók, az általuk javasolt pozicionáltság alapján a részvénypiaccal kapcsolatos várakozásaik olyan pesszimistává váltak, mint utoljára egy évvel ezelőtt augusztus végén. Az általunk vizsgált hangulatindikátorok közül az egyik legmegbízhatóbbnak tartott felmérésben a bikák aránya 35,5 százalékra csökkent, ilyen alacsony értékekre szintén csak tavaly nyáron volt példa, a pesszimisták aránya pedig 40 százalék fölé növekedett, 40,9 százalékra. Ezek már olyan értékek, amely mellett szélsőséges pesszimizmusról lehet beszélni a befektetők körében, az ellentét analízisben hívők szerint az ilyen helyzetek kiváló vételi alkalmat jelenthetnek a részvénypiacon, mivel ekkorra már minden elképzelhető rossz hír beépül a részvényárfolyamokba.

A bikapiac 2009 márciusi indulása óta javuló hangulatban egyszer sem volt még ilyen magas a további részvénypiaci áresést váró tanácsadók aránya. A vételt és eladást javasló tanácsadók arányát mérő bull/bear arány 0,87-re zuhant, ami már nagyon közel van a szélsőségesen pesszimistának és lokális piaci mélypontok környékén kialakuló 0,8 alatti értékekhez.

A felmérésben a bull-bear spread - 5,4 százalékpontra csökkent, az igazi mélypontról -10 körüli értékeknél szokás beszélni.

Az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII adataiban egy hét alatt nem történt jelentős változás, változatlanul sok a pesszimista és viszonylag kevés az optimista. A befektetők 30,5 százaléka vár magasabb részvényárfolyamokat fél év múlva, 41,3 százalék pedig alacsonyabb árakra számít. A felmérésé bull/bear aránya 0,73 csökkent, ez elég pesszimista, de még nem lokális mélypontot jelző érték.

Az amúgy elég volatilis eredményeket hozó felmérésben a bull/bear arány négyhetes átlaga alacsony szinten stabilizálódott. Az egyéb mutatókban, VIX index, CBOE put/call arány jelentős változás nem következett be az elmúlt hetekben tapasztaltakhoz képest.

A VIX index a 30 feletti zónába szorult.

A put/call hányadosnál - azaz a a Chicago Board Options Exchange-en megvett eladási és vételi opciók egymáshoz viszonyított aránya - új fejlemény, hogy a mutató 30 napos átlaga olyan magasra emelkedett, amire nem volt példa 2009 márciusa óta, s bikapiacon ilyen értéket utoljára 2004. decemberében mértek.

Összességében elmondható, hogy a hangulati indexek alapján, ha valaki hisz az ellentét analízisben, olyan helyzet alakult ki, amely egy akár masszívabb árfolyam emelkedést is megalapozhat középtávon az amerikai részvénypiacon. Figyelemmel kell azonban arra is lenni, hogy egy drasztikusabb és tartós lejtmenet esetén a hangulati indikátorok ennél még pesszimistább értékeket is produkálhatnak.

A felfelé menethez a legfontosabb tényezőnek, az árfolyamnak is jelzést kellene adnia, az S&P 500-as indexnek például nem ártana törnie a tegnapi napon belüli maximumához közeli csökkenő trendvonalát, s később felfelé kitörnie az 1225 pont és 1100 pont között bemutatott sávozásából.