A G7 országok pénzügyminiszterei a héten tárgyalásokat folytatnak arról, hogy engedélyezzék az orosz olaj globális vásárlását, de meghatároznának egy maximális árat, amelyért meg lehetett vásárolni az Uralst – ez a lépés az Egyesült Államok reményei szerint enyhíti az energiapiaci nyomást és csökkenti a nyersolajból származó orosz összbevételeket – számolt be a Reuters.

Janet Yellen pénzügyminiszter és kollégái pénteken egy ülésen tovább vitatják az intézkedést. A terv lehetővé tenné, hogy az orosz kőolaj vásárlói a maximált ár alatt továbbra is hozzájussanak a kulcsfontosságú szolgáltatásokhoz - például a finanszírozáshoz és a tartályhajók biztosításához. Az Európai Unió, az Egyesült Királyság és Svájc mind azt tervezi, hogy decembertől kezdve megtiltja vállalatainak, hogy ilyen szolgáltatásokat nyújtsanak az orosz olajszállítmányok esetében, az oroszokat pedig további szankciókkal sújtják.

A terv tehát a gyakorlatban azon múlna, hogy a biztosítási és szállítmányozási cégeket köteleznék, hogy csak bizonyos áron felvásárolt orosz olajak tranzitjában vegyenek részt. Mivel a legnagyobb olajszállítói kapacitások Európában és az Egyesült Államokban vannak, a tankerhajók többségére vonatkozna a korlátozás, ami segítene az árplafon betartását.

Moszkva nem ijedt meg

Oroszország nem fog szállítani kőolajat és olajtermékeket azoknak az országoknak, amelyek támogatják az orosz kőolaj árának a korlátozását – jelentette ki Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes egy sajtótájékoztatón az MTI szerint.

A politikus "teljes abszurdumnak" tartja a G7-országok elképzelését arról, hogy maximálják az orosz olaj árát, ami szerinte globálisan destabilizálja az iparágat. Rámutatott arra, hogy Oroszország nem fog eladni kőolajat és olajtermékeket azoknak az országoknak, amelyek támogatják egy ilyen korlát felállítását, és hozzátette: "nem fogunk nem piaci feltételekkel dolgozni."

Megjegyezte továbbá, hogy egyetlen OPEC+ ország, valamint India és Kína sem támogatja az orosz olajár korlátozásának a gondolatát.

Alekszandr Novak szerint az orosz vállalatok készen állnak az Európai Unió olajembargójára, és képesek lesznek fenntartani a kitermelést a korábbi szinten. A miniszterelnök-helyettes szerint az idei orosz olajtermelés 520-525 millió tonna lesz a tavalyi 524 millió tonna után.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!