Piaci összefoglaló - 2013.12.04.

Folytatódott a negatív korrekció az európai részvénypiacokon, szerdán is: a kezdeti erőtlen pluszokat követően az irányadó börzék újra lefelé kanyarodtak a délután második felében; míg a tengerentúli határidős indexek szintén negatív nyitást vetítettek előre az Egyesült Államokban.

A bankközin a szerdai kereskedés első felében érkező, kedvező hazai adatközléseket követő erősödést ledolgozva ismét a 303-as szint közelébe gyengült a forint az euróval szemben a délelőtt második felében. Mindemellett a pozitív csalódást okozó novemberi ADP adatot követően jelentős dollárerősödést láthattunk, miután a piacok a pénteki Payrolls adatra várva ismét a QE-program decemberi mérséklésének esélyeit latolgatták.


US

A várt 170 ezerrel szemben 215 ezer fővel nőtt a magánszektor foglalkoztatottsága novemberben, míg a korábbi hónap adatát 130 ezerről 184 ezerre módosították az utólagos felülvizsgálat után. Az előzetes várakozásoknál lényegesen kedvezőbb adatközlésre a dollár heves erősödéssel reagált; a piaci figyelem pedig a pénteken érkező, átfogó munkaerőpiaci adatsor felé fordul majd; amennyiben a kormányzati statisztikák is jelentősen felülteljesítenék a várakozásokat; ismét felerősödhetnek a Fed QE-programjának decemberi mérséklésével kapcsolatos hangok a piacon.


Devizapiaci kitekintés

Közel három hónapos mélypontra süllyedt az ausztrál dollár a zöldhasúval szemben, miután a várakozásoktól elmaradó ausztrál GDP statisztikák közzétételét követően a piaci szereplők egy része további monetáris lazítást valószínűsített a későbbiekben. Az ausztrál gazdaság a harmadik negyedév során 0,6%-os bővülést produkált; míg az előzetes konszenzus 0,7%-os értéket valószínűsített; évesítve pedig a várt 2,6% helyett 2,3%-os volt a növekedés. A délelőtt második felében folytatódott az Aussie vesszőfutása, miután egy kormányzati döntéshozó az ausztrál gazdaság borús kilátásairól beszélt: az AUDUSD 0,9135-ről egészen a 0,90-es szint közelébe süllyedt, azonban a lélektani szint letörésére egyelőre nem került sor.

Bár a héten közzétett, várakozásokat felülteljesítő építőipari- és feldolgozóipari PMI mutatók rendre felülteljesítették az elemzői várakozásokat; azonban a szolgáltatói beszerzési menedzserindex nem tudott tovább emelkedni. Az októberi, 16-éves csúcsáról leforduló mutató 62,5 pontról 60,0 pontra süllyedt; azonban míg az adatra a font gyengülni kezdett a dollárral szemben; a Markit munkatársai szerint a szolgáltató-szektor esetében a 60-as érték is további javulást valószínűsít; így a brit gazdaság fellendülése tovább folytatódhat.

Vegyesen alakult a szerdai kereskedés első fele a forint számára: a vártnál kedvezőbb októberi kiskereskedelmi eladási statiszták-, valamint a felfelé módosított harmadik negyedéves GDP-adatközlést követően a forint először erősödött az euróval szemben. Kora délután a kurzus azonban 302,80-ig kapaszkodott vissza, miután az MNB legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve alapján a jegybankárok látnak még teret a további monetáris lazításra. Az ülésen a monetáris tanács 8-1-es arányban szavazott a 20 bázispontos vágás mellett; míg Pleschinger Gyula csupán 10 bázispontos vágást tartott volna szükségesnek.

A délutáni piaci összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.
Ha részvényindexekkel vagy devizapárokkal kereskedne: esetleg további kérdése van; a jobb oldali mező kitöltését követően, a feliratkozásra kattintva munkatársaink felveszik önnel a kapcsolatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!