Erről abban a brit parlamenti vizsgálóbizottságban beszéltek a szakértők, amely azt vizsgálja, hogyan tudná Nagy-Britannia megnehezíteni a terrorszervezet finanszírozását. A meghallgatott szakértők egy tegnap napvilágra került jegyzőkönyv alapján elmondták, az IÁ az olajcsempészeten, az adószedésen, és zsaroláson kívül kihasználja a különböző, közel-keleti pénzügyi tranzakciókban meglévő hiányosságokat, s így tesz szert havonta több millió dollárra.

David Butter, a Chatham House szakértője a bizottságnak elmondta, szerinte az iraki jegybank devizaaukciós rendszerét nagyon alapos vizsgálat alá kellene vetni. Úgy véli, az ISIS ezt a rendszert használja ki rendszeresen arra, hogy jelentős összegeket keressen a devizapiacon. Butter szerint a Moszul elfoglalása után megszerzett iraki dínár készleteket jordán bankokba juttatták, s innen kerültek azok később vissza az iraki pénzügyi rendszerbe. Ezt az alternatív pénzügyi közvetítői útvonalat, amely kívül esik a hagyományos banki rendszeren "Hawalának" nevezik - mondta Butter.

Jelentős haszonra tesznek szert az átváltási árfolyamok közötti különbségeken

Szerinte amikor az iraki kormányzat rendszeresen devizaaukciót tart, az IÁ pénzei is részt vesznek ezeken az aukciókon. Itt jelentős haszonra tesznek szert a különböző átváltási árfolyamok közötti különbségeken, a profit pedig a Hawala rendszeren keresztül visszajut az IÁ által megszállt területekre. Ezért az IÁ-val szemben álló nemzetközi koalíciónak az iraki kormánnyal egyeztetve lépéseket kellene tenni annak érdekében, hogy biztonságossá tegyék ezeket a műveleteket, jelenleg ugyanis nem azok - tette hozzá a szakértő. Megbízható számítások szerint az IÁ jelenleg folyamatosan szert tesz jövedelemre az iraki devizapiacon, havi mintegy 20-25 millió dollár értékben.

Más a bizottság előtt megszólaló szakértők eközben úgy vélték, hogy az IÁ olajcsempészetből és kitermelésből származó jövedelméről szóló adatok erősen eltúlzottak és a média által elferdítettek.

Butter szerint az IÁ pénzügyi forrásainak jelentős része 2014-ből és az azt megelőző időszakból származik, amelyre Moszul elfoglalásakor és más iraki hadműveletek során tettek szert. Ezek elsősorban iraki dínárban voltak, s az iraki pénzügyi közvetítőrendszeren keresztül tudtak különböző dollár alapú eszközökké átváltozni - mondta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!