Az amerikai értékpapírpiaci felügyelet a SEC , illetve annak elnöke az értékpapír kereskedés közel két évtized óta legátfogóbb átalakítását javasolta annak érdekében, hogy kedvezőbbé tegye a piaci árazást és jobbá az átláthatóságot a kisbefektetők számára. Gary Gensler szerint szerint a szerdán több, mint 1500 oldalas dokumentumban felvázolt intézkedések javítanák a versenyt, és mind a kisbefektetők, mind az intézményi befektetők számára előnyösek lennének. A javasolt átalakítások azonban heves ellenállásba ütköztek a piacvezető cégek részéről - írja a Financial Times.

A javaslatok, a megvalósulnának, 2005 óta a legnagyobb változást hoznák az Egyesült Államok részvénykereskedési szabályaiban, átalakítva a lakossági befektetők ügyleteinek lebonyolítását. A tervezett új szabályok közül a leginkább vitatott egy új aukciós mechanizmus volt. Ez arra kényszerítené a brókereket, hogy a 200 ezer dollárnál alacsonyabb összegű kisbefektetői megbízások végrehajtására is a lehető legtöbb kereskedési helyszínen és platformot ajánlják fel, mint lehetőséget. Egy másik, a legjobb végrehajtásra vonatkozó javaslat megkövetelné a brókerektől, hogy pontosan dokumentálják, hogyan vizsgálták meg a piaci lehetőségeket abból a szempontból, hogy valóban a legjobb árat érjék el ügyfeleiknek.

A javaslatok fellendíthetik a tőzsdék forgalmát azzal, hogy lehetővé teszik a részvényárak akár a penny töredékében történő meghatározását. Ez ugyanis már bevett gyakorlat a nagy bankok tőzsdén kívüli kereskedési rendszerei, az úgynevezett "dark pool"-ok esetében.
Ronan Ryan, az IEX tőzsde elnöke támogatta a reformokat. Szerinte azok konstruktív és pozitív erőfeszítések az átláthatóság javítására, a verseny fokozására és annak biztosítására, hogy a befektetők a piacon elérhető legjobb árakhoz jussanak hozzá.

Az amerikai kisbefektetők kedve rendkívüli módon megnőtt a koronavírus-világjárvány első hónapjaiban. Ezzel reflektorfénybe került az a gyakorlat, amely szerint a kisbefektetőknek szolgáltató brókereknek, például a Robinhood-nak fizettek olyan nagyobb brókercégek, mint a Citadel Securities, hogy az ügyfelek megbízásait hozzájuk irányítsák.

Ez a a gyakorlat ugyan segíthet a brókereknek olcsóbb, vagy akár ingyenes kereskedési lehetőséget kínálni, a SEC attól tart, hogy nem biztos, hogy a legjobb árat eredményezi az ügyfelek számára. Kutatásuk szerint ugyanis a kisbefektetők éves szinten 1,5 milliárd dollárt buknak évente a verseny hiánya miatt.

Noha a SEC javaslatai nem tiltanák meg a fenti gyakorlatot, valószínűleg az sokkal kevésbé lenne így vonzó a brókerek számára. A Citadel Securities azt nyilatkozta a tervezett változásokkal kapcsolatban, hogy az amerikai részvénypiacot az egész példának tekinti és követi. Ezért minden javasolt változtatásnak bizonyítható megoldást kell nyújtania valós problémákra, miközben el kell kerülni az amerikai befektető érdekeit sértő nem kívánt következményeket. A javaslatok szigorítanák a bennfentesek részvényeladásaira vonatkozó korlátozásokat is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!