Nem volt erős napja a forintnak kedden: 19:45-kor az euróval szemben 0,85 százalék körüli napon belüli gyengülést produkált az euróhoz képest. Egy euróért már 412,5 forintot kell fizetni. Az elmúlt 52 hétben ez 62,5 forintos drágulást jelent. A 416,859-es történelmi történelmi mélypont is elérhető közelségben van az elmúlt napok gyengülő trendje alapján – derül ki a Stooq.com adataiból.

A forint még látványosabb gyengülést produkált a dollárhoz képest: napközben történelmi mélypontra is süllyedt, elérve ezzel a 416,755-ös szintet. Kedd estére némileg visszaerősödött: egy dollár már „csak” 414 forintba került.

Az euró viszont nem tudott visszakerülni a paritásba a dollárral, még úgy sem, hogy napközben 0,2 százalékkal zárkózott az amerikai fizetőeszközre. A kurzus kedd háromnegyed 8-kor 0,996-on állt.

A forint vesszőfutása viszont nagyon érződik a svájci frankkal szemben: a népszerű befektetési valuta árfolyama este 429,32-ön állt, de itt is megvolt a történelmi mélypont a forintnak. Volt olyan pillanat, hogy 431.008 volt a kurzus a Stooq.com adatai szerint. Az elmúlt 52 hétben 102 forinttal lett drágább a svájci frank.

A forint úgy sem tudott erősödni, hogy a legtöbb elemző annak tulajdonítja az értékvesztés legnagyobb részét, hogy nem érkeznek meg az Európai Uniótól a támogatások. Így meglepő, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter hiába jelentette be csütörtökön, hogy az Európai Bizottság jogállamisági kritériumaiban szinten mindenben megpróbál alkalmazkodni a kormány és egy tucatnyi törvényt módosítanak, nem nyugtatták meg a piacokat.

A régión belül a cseh korona 0,9 százalékot vert a forintra, már 16,728 forint egy korona. A lengyel zloty csak kisebb mértékben, 0,7 százalékkal lett értékesebb kedden a forinttal szemben, a kurzus most 86,48 felett jár, miközben egy éve meg a 77-79 közötti tartományban mozgott az árfolyam.

Legalább a BUX emelkedéssel zárt kedden.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!