forintárfolyam kedd este kilőtt annak hírére, hogy két rakéta csapódott be Lengyelországban öt kilométerre az ukrán határtól. A magyar fizetőeszköz a teljes napi erősödését elveszítette, pedig kedden napközben végig zárkózott az euróra és a dollárra. Éjfélig 412,159-ig gyengült az európai fizetőeszközzel szemben, miközben a 405 közeli tartományokat is megjárta.

Szerda reggelre viszont Joe Biden amerikai elnök is arról beszélt, hogy vélhetően nem Oroszországból lőtték ki a rakétákat, így a piacok megnyugodtak, hogy a NATO 5. cikkelyét nem aktiválják, amely háborúba, vagy komoly védelmi fegyverkezésbe ránthatná a régiót. Ennek hatására a forint 1,25 százalékkal erősödött szerda 9:45-ig, amikor már a kereskedési volumen is jelentősebb volt, így a váltás 406,6-on állt.

dollárhoz képest még jobban zárkózni tudott: 390,8 forintot kellett fizetni egy zöldhasúért, amely 1,79 százalékos erősödést jelent. A dollár gyengébb formáját mutatja, hogy 0,5 százalékot erősödött az euró. A svájci frank 9:45-kor 416,05-ön állt, ami 1,4 százalék körüli forinterősödést jelez.

A forinthoz hasonló pályára került a lengyel zloty is, amely 0,3 százalékkal erősödött az euróra, itt még a biztonságpolitikai kérdések, a hadsereg mobilizálása nagyobb szerepet játszik a kereskedésben a közvetetlen érintettség miatt. A cseh korona 0,23 százalékkal erősödött, míg a román lej 0,4 százalékot dolgozott le a tegnap esti veszteségeiből.

Az euró-forint váltásnál a 45 exponenciális mozgóátlag 411,8 felett húzódik, a sima 15 napos mozgóátlag pedig 407,3-nál áll. Ez arra utalhat, hogy a mostani kitörő forint erősödés a jelenlegi szinten stabilizálódhat. Lefelé mutató kockázat a Druzsba- (vagy Barátság)-kőolajvezeték ideiglenes leállása, valamint a magyar EU-s támogatások tisztázatlan sorsa.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!