A befektetők az amerikai munkaügyi minisztérium pénteken esedékes augusztusi foglalkoztatottsági jelentésére várnak, miközben felerősödött a vita az Európai Központi Bank rendkívül laza monetáris politikájáról.

A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index 0,31 százalékkal, 474,60 pontra emelkedett, továbbra is az augusztus közepén elért 476,16 pontos rekordszint közelében mozog. Augusztusban közel 2 százalékkal emelkedett a mutató értéke, és már a hetedik egymást követő hónapot zárta nyereséggel, ami legutóbb 2013-ban fordult elő.

Kapcsolódó

A londoni FTSE-100 mutató 0,20 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,10 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,07 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 0,20 százalékos pluszban, míg a madridi IBEX-35 0,11 százalékos mínuszban zárt. A páneurópai indexek közül az FTSE Eurofirst 300 index 0,29 százalékkal, az euróövezeti gyűjtőindexek közül pedig az EuroStoxx50 0,11 százalékkal emelkedett - írja az MTI.

A nap nyertesei az olaj- és gázipari vállalatok voltak, amelyek alindexe 2 százalékkal emelkedett az olajárak megugrásának köszönhetően. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamait és szövetségeseiket, köztük Oroszországot magában foglaló, OPEC+ csoport szerdán a várakozásoknak megfelelően a kitermelés korábbi terveknek megfelelő ütemű növelésében állapodott meg, ami azt jelenti, hogy decemberig minden hónapban napi 400 ezer hordóval növelik a kitermelést.

Az eurózóna gazdaságának fellendülése az év eleje óta az infláció erőteljes emelkedésével párosul, ami újra vitatémává tette az Európai Központi Bank (EKB) rendkívüli monetáris támogatását. A kedden közölt adatok szerint az euróövezetben augusztusban 3 százalékra emelkedett a fogyasztói árak emelkedésének éves összevetésű üteme, ami jóval meghaladja az EKB inflációs célját.

Jens Weidmann, a Bundesbank vezetője szerdán ismét arról beszélt, hogy jelenleg a felfelé mutató inflációs kockázatok dominálnak, és ha az átmeneti tényezők emelik az inflációs várakozásokat és gyorsítják a bérek növekedésének ütemét, az infláció jelentősen emelkedhet hosszabb távon. Weidmann szerint az EKB rendkívül laza monetáris politikája még mindig helyénvaló, de az euróövezeti jegybanknak fel kellene készülnie az 1850 milliárd euró értékű pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP) kivezetésére.

A héten az EKB kormányzótanácsának másik két tagja is sürgette az eszközvásárlások visszafogását. Bár Weidmann, valamint az ugyancsak a szigorú monetáris politika híveként ismert osztrák Robert Holzmann és holland Klaas Knot általában kisebbségben van álláspontjával a kormányzótanácsban, a testület a legutóbbi üléséről készült beszámolók tanúsága szerint minden eddiginél egyértelműbben elismerte a túlzott inflációs kockázatokat.

Az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,43 százalékos, az S&P 500-as index 0,38 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,40 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul.

Este fél hatkor a novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,50 százalékos pluszban, 73,38 dolláron, az októberi szállítású WTI pedig 2,78 százalékos nyereségben, 70,50 dolláron forgott.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,15 százalékkal, 1811,01 dollárra, a decemberi szállítású aranyé pedig 0,10 százalékkal, 1814,20 dollárra esett a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1862 dollárt adtak, 0,21 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!