A büntetésre a De Nederlandsche Bank (DNB) tavaly augusztusi, 2021-es figyelmeztetése után került sor, miszerint a Binance engedély nélkül kínált kriptodeviza szolgáltatásokat az országban – írja a CNBC.

A vállalat 3-as kategóriájú bírságot kapott - a DNB három végrehajtási szintje közül a legszigorúbbat. A díj a bank által kiszabható 2 millió eurótól 4 millió euróig terjedő maximum felső határára esett "a meg nem felelés súlyossága és a vétkesség mértéke miatt" - áll a DNB közleményében.

A jogsértés a jegybank szerint "hosszabb időszakon" keresztül történt, amely 2020. május 21-től legalább 2021. december 1-jéig tartott. "Ezért a DNB a megfelelés elmulasztását nagyon súlyosnak tartja" - közölte a felügyelet.

A DNB közölte, hogy figyelembe vette a Binance méretét és "igen jelentős hollandiai ügyfélkörét" is. A vállalat a legnagyobb kriptotőzsde globálisan, a CoinGecko adatai szerint napi 15,5 milliárd dolláros spot kereskedési volumennel.

A Binance június 2-án fellebbezést nyújtott be a bírság ellen - közölte a DNB.

A Binance szóvivője elmondta, hogy a vállalat reméli, hogy maga mögött tudja hagyni a civakodást, miközben a holland licenc megszerzésére törekszik.

"A mai döntés egy régóta várt fordulatot jelent a holland központi bankkal való folyamatos együttműködésünkben" - mondta a szóvivő e-mailben.

"Bár a döntés minden aspektusát illetően nem osztjuk ugyanazt a véleményt, mélyen tiszteljük a holland szabályozó hatóságok tekintélyét és szakmaiságát, hogy az általuk megfelelőnek ítélt szabályozást érvényesítsék"."

A fejlemény ellentétes a Binance közelmúltbeli hangnemváltásával a globális szabályozókkal való megbékélés körül. A Binance korábban nagyrészt a törvény paraméterein kívül működött, vezérigazgatója, Changpeng Zhao gyakran dicsekedett azzal, hogy nincs hivatalos globális központja.

Azóta inkább barátja, mint ellensége próbált lenni a szabályozóknak - különösen Európában, ahol Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban szerzett engedélyeket – írja a lap.

A holland bírságot 5 százalékkal mérsékelték, mivel a Binance kérelmezte a regisztrációt, és a folyamat során "viszonylag átlátható" volt a működésével kapcsolatban - közölte a DNB. A központi bank azt mondja, hogy még vizsgálja a Binance kérelmét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!