Hétfőtől kezdve a Deutsche Börse AG Eurex platformján az 50 legnagyobb európai tőzsdei cég árfolyamát követő Euro Stoxx 50 indexre is lehet majd minden hétköznap lejáró opciókat kötni. Az úgynevezett zéró napi opciókat (ODTE) tavaly vezették be Amerikában először az S&P 500-as indexre, s mostantól az európai befektetők is minden egyes kereskedési napon hasonló módon kereskedhetnek a vezető európai indexszel - írja a Bloomberg.

A zéró napi opciók megjelenése elképesztő robbanást hozott a derivatív termékek piacán, a lakossági és intézményi befektetők részéről hatalmas volt a kereslet irántuk, egyrészt spekulációs, másrészt fedezeti célokból. Augusztusban például a Nomura Securities International adatai szerint a ODTE-kre kötött üzletek az összes S&P 500-ra kötött opciós tranzakció 55 százalékát adta. Az új derivatív termék forgalma mostanra már akkorára nőtt, hogy az utóbbi hónapban egyre másra látnak napvilágot a figyelmeztetések, amely szerint az fenyegetést jelenthet a piaci stabilitásra is.

Európában sokan abban reménykednek, hogy az új kontraktusok bevezetése talán életet lehelhet az egyébként eléggé pangó derivatív kereskedésbe. Az európai részvényindexek az elmúlt másfél évtizedben krónikusan alulteljesítik amerikai társaikat, a kereskedési volumen is stagnál. Ebben a környezetben az új terméknek kiemelkedően jól kéne szerepelnie ahhoz, hogy egy kis pezsgést hozzon.

Ehhez nincs meg a felhalmozott kereslet. Az S&P 500-as index egészen más tészta, a világon mindenki a nagy amerikai indexen, illetve annak derivatíváin keresztül próbálja meg lekereskedni azt, hogy mi fog történni a részvényekkel a világon

– mondta Kieran Diamond, a UBS Group AG londoni származékos stratégája.

A UBS adatai szerint az Euro Stoxx 50 opciók napi névleges kereskedési volumene az elmúlt hónapban átlagosan 45 milliárd dollár volt, szemben az S&P 500-as index opcióinak 1,3 billió (1300 milliárd) dolláros értékével.

Bár az új lejáratok nem valószínű, hogy az amerikaihoz hasonló őrületet generálnak, Patrick Bonouvrie, az Optiver BV európai indexderivatívák kereskedésének vezetője szerint mégis növelhetik a kereskedési volument, s a fő felhasználói a profi kereskedők lehetnek.

„Világszerte egyértelmű tendencia, hogy a befektetők egyre inkább a rövidebb lejáratú opciókat részesítik előnyben. A napi opciók nagyon specifikus kockázatok – például az EKB eseményei – fedezését teszik lehetővé, amelyeket korábban nem lehetett ugyanilyen részletességgel kezelni” – mondta Bonouvrie

Az Eurex korábban azt mondta, hogy az új kontraktusok bevezetése az intézmények részéről jelentkező igényekre reakció. A napi lejáratok bevezetése mellett a származtatott ügyletek elszámolása a jelenlegi déli időpontról közép-európai idő szerint 17:30-ra tolódik, gyakorlatilag tőzsdezárásra. Ez nagyobb mozgásteret biztosít a napközbeni eseményekre való reakciókra.

Mindezekkel együtt már csak azért sem valószínű, hogy az Amerikában látott népszerűségre tennének szert a napi opciós lejáratok Európában, mert itt nem akkora a lakossági befektetők aránya a piacon, mint az óceán túlpartján. Márpedig a Wall Street-en a napi opciókkal való kereskedés egy jelentős részét a kisbefektetők adják.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!