Több mint 40 európai ár-összehasonlító oldal szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy hatékonyabban tartassa be azt a 2017-es döntését, amelyben elmarasztalta a Google-t a piaci fölénnyel való visszaélés terén – áll a Heureka Group közleményében, melynek a magyar Árukerereső.hu is tagja.

13 éve kezdődtek a hivatalos panaszok, miszerint a világ leggyakrabban használt internetes keresőmotorja előnyt biztosít saját ár-összehasonlító szolgáltatásának, a Google Shoppingnak a kereséseknél. Ez már a második olyan felhívás az igazságtalan gyakorlatok megszüntetésére, amit az Európai Bizottság versenyjogi ügyekért felelős biztosának, Margrethe Verstagernek címeznek. A Heureka Group cégcsoport mellett a nyílt levelet 15 másik EU-s ország összehasonlító oldalai is aláírták. 

Tisztességtelen előnyhöz jutott a Google

Az Európai Bizottság öt éve szabott ki egy 2,4 milliárd eurós (kb. 100 milliárd forint) bírságot a techóriásra, és felszólította a céget, hogy ne részesítse előnyben saját vásárlási szolgáltatását. A Google Shopping összehasonlítója a keresések legelején jelenik meg, amivel a cégek szerint továbbra is árt versenytársainak.

A levelet aláíró cégek úgy látják, a döntés után 5 évvel a Google még mindig nem módosította keresési módszereit eléggé ahhoz, hogy a versenyjogi előírásoknak eleget tegyen, ezért valódi intézkedéseket várnak az uniós döntéshozóktól. A felszólítás apropója részben az is, hogy a digitális piacokról szóló jogszabály (DMA) – amely részben azért jött létre, hogy az online platformok tisztességesen működjenek – ebben a hónapban lép érvénybe szerte az EU-ban.