Homokszemnyi méretű, szárnyas mikrochipeket fejlesztettek ki a Northwestern Egyetem mérnökei. Az eszközök nem rendelkeznek motorral; a mérnököket ehelyett a juharfa szabadon hulló propellermagjai - technikai nevükön a szamaragyümölcsök - ihlették. Lényegében sodródnak a szélben, vagy lassan zuhannak, hogy sokáig legyenek kapcsolatban a levegővel és adatokat gyűjthessenek. A legizgalmasabb a szárnyak közötti kölcsönhatás, amely olyan forgó mozgást eredményez, amely nagyon stabil, lassú zuhanási sebességet hoz létre.

"Ez lehetővé teszi, hogy ezek a szerkezetek hosszabb ideig kölcsönhatásba lépjenek a környezeti széllel, ami valóban fokozza a szóródási folyamatot" - mondta a John A. Rogers Northwestern anyagtudományi és mérnöki, biomérnöki és idegsebészeti professzora az NPR szerint. 

A terv szerint a szél szétszórná az apró mikrochipeket, amelyek fontos információkat gyűjthetnének a környezetükről. A tudósok szerint potenciálisan felhasználhatók lennének a légszennyezés ellenőrzésére, a népesség megfigyelésére vagy akár a betegségek nyomon követésére.

Alkotóik úgy látják, hogy a mikrorepülők "miniatürizált, vezeték nélküli elektronikus eszközök nagy, elosztott gyűjteményeinek" részévé válnak. Más szóval, akár rajnak is nézhetnek ki.

"Úgy gondoljuk, hogy legyőztük a természetet. Legalábbis abban a szűk értelemben, hogy képesek voltunk olyan szerkezeteket építeni, amelyek stabilabb pályával és lassabb végsebességgel esnek le, mint az egyenértékű magok, amelyeket növényekből vagy fákból láthatunk" - mondta Rogers a fejlesztés legnagyobb eredményéről.