Hamarosan bekeményít az erőforrás-éhes reklámokkal szemben a Google, a cég Chrome böngészőjében idén augusztustól blokkolni kezdi a túl sok rendszererőforrást felemésztő hirdetéseket. A "Heavy Ad Intervention" a böngésző Canary kiadásaiban már kipróbálható, a stabil verzióba pedig augusztus végén, a Chrome 86-tal érkezik meg - kezdi cikkét a portál, amely szerint már tavaly óta fejleszti a Google a megoldást, amely csökkenti a mobiladat-fogyasztást, valamint spórol a hordozható eszközök akkumulátor-üzemidejével is.

A módszer lényege, hogy a 4 megabájtnál több hálózati sávszélességet és 60 másodpercnél több CPU időt felemésztő reklámokat szűrik majd ki, illetve azokat, amelyek 30 másodpercen belül több mint 15 másodperc CPU erőforrást emésztenek fel. A reklámok helyén egy "ad removed" vagy "hirdetés eltávolítva" üzenet jelenik majd meg. A funkció a Chrome 86-os számú frissítésétől kezdve alapértelmezetten aktív lesz mind a a böngésző asztali, mind mobilos verzióiban.

A Chrome esetében egyébként nem régen egy komoly biztonsági rést azonosítottak, amelynek orvoslását is egy frissítés jelenti majd.