Az Európai Bizottság közbeszerzési keretszerződést írt alá a HIPRA Human Health nevű spanyol gyógyszercéggel koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésére vonatkozóan - közölte az MTI szerint kedden a brüsszeli testület. A beszerzésben, amelynek keretében mintegy 250 millió adag oltóanyagot vásárolhatnak, 14 tagállam vesz részt.

A HIPRA bivalens rekombináns fehérjevakcináját a korábban beoltott, 16 évesnél idősebbeknek szánt emlékeztető adagként fejlesztik ki. Ha az Európai Gyógyszerügynökség forgalombahozatali engedélyt ad a vakcinának, a szerződésben részt vevő tagállamok vásárolhatnak belőle.

Újból növekszik az esetszám

Az Európai Bizottság szerint a koronavírus-járvány újbóli terjedése miatt az elkövetkező hónapokban elengedhetetlen a védőoltások és emlékeztető oltások számának növelése. (Magyarországon is jelentősen nőtt, több mint négyezerrel, 14,4 ezerre nőtt egy hét alatt a kiszűrt esetek száma a legutolsó hivatalos, állami közlés szerint - a szerk.)

"Mivel a fertőzések száma egyre nő Európában, maximálisan fel kell készülni az őszi és a nyári időszakban. A HIPRA újabb potenciálisan hatékony oltóanyaggal egészíti ki az uniós vakcinaportfólió" - nyilatkozta Sztella Kiriákidísz uniós egészségügyi biztos.

Az új megállapodás kiegészíti az uniós oltóanyag-stratégia keretében biztosított, már így is széles körű oltóanyag-portfóliót, amely az AstraZeneca, a Sanofi-GSK, a Janssen Pharmaceutica NV, a BioNtech-Pfizer, a Moderna, a Novavax és a Valneva vállalattal már aláírt szerződéseket foglalja magában. Ezekből eddig mintegy 4,2 milliárd adag oltóanyagot szereztek be - írja az EB közleményében.

A HIPRA-oltóanyag 2 és 8 Celsius-fokon kell hűteni, amely megkönnyíti a tárolást és az elosztást Európában és világszerte.