Vörös jelzést adott a szélenergia-ipar helyzetéről a Siemens Gamesa, miután 309 millió eurós veszteséget jelentett a 2021. október és 2021. december közti időszakra - adta hírül az iparág egyik jelentős hírportálja, az OffShoreWind.biz. Az okok között az ellátási lánc problémáit látják a legsúlyosabbnak.

Ezek a feszültségek a korábban reméltnél nagyobb mértékű költséginflációt eredményeztek, de "a változékony piaci viszonyok" is hatással voltak a vállalati ügyfélkör befektetési döntéseire, amely az egyes projektek késedelméhez vezetett. Ezen kívül az 5.x platform esetében szükségesnek bizonyult néhány tervmódosítás, illetve az ezek miatt megcsúszott piaci felfutás és projektvégrehajtás is hatással volt az eredményességre - közölte a cég.

A társaság árbevétele a legutóbbi pénzügyi negyedévben 1,8 milliárd euró volt. A megrendelések alapján azonban van javulás: a negyedévet 2,5 milliárd euró értékű offshore szerződésértékkel zárták. A Siemens Gamesa arra számít, hogy az év hátralévő részében erősebb aktivitásra lesznek képesek, pláne, hogy a reményeik szerint legalább javuló tendenciára váltó offshore szegmens mellett a cég sikeresen fordul rá a szárazföldi (onshore) iparágban növekvő megrendelésekre.

A vállalat továbbra is dolgozik a költségoptimalizálási kezdeményezéseken és az értékláncon belüli intézkedések bevezetésén a logisztikai és ellátási lánc költségeinek növekedésének mérséklése érdekében - közölte a cég.