Az OpenAI igazgatótanácsa megbeszéléseket folytat Sam Altman-nel, hogy visszatérjen a céghez vezérigazgatóként. Sam Altman, akit a testület pénteken váratlanul elbocsátott, ambivalens a visszatérést illetően, és a cégnél jelentős irányváltást szeretne. 

Az Open AI igazgatótanácsa pénteken arra a következtetésre jutott, hogy Sam Altman, aki egyben társalapítója is a cégnek, nem megfelelő kommunikációt folytatott az igazgatótanáccsal, illetve akadályozta azt jogkörei gyakorlásában.

Pénteken egy sor vezető kutató is lemondott, és az OpenAI-hoz közel állók szerint más kollégák is a távozásukat fontolgatják. 

Az ügyre rálátó források a The Verge-nek elmondták, hogy a távozók közül többen barátaikkal és befektetőkkel egy másik cég alapítására készülnek.

Az OpenAI legnagyobb befektetője, a Microsoft röviddel Sam Altman menesztése után kijelentette, hogy a vállalat továbbra is elkötelezett a mesterséges intelligencia-céggel való együttműködés mellett. Az OpenAI befektetői azonban nem kaptak előzetes figyelmeztetést vagy lehetőséget, hogy mérlegeljék az igazgatótanács döntését Sam Altman menesztéséről. 

Az OpenAI szóvivője nem válaszolt a kérdésre, hogy Sam Altman valóban tárgyalt-e a vezető testülettel a visszatérésről. A Microsoft szóvivője pedig nem kívánt nyilatkozni. 

A jelenlegi igazgatótanács egyik tagja, Ilya Sutskever vezető tudós, aki szintén társalapítója volt az OpenAI-nak, több forrás szerint is közrejátszott Sam Altman felmentésében. A puccsban betöltött szerepe hatalmi harcra utal a vállalat kutatási és termékoldala között – állítják a források.

Így alakítja át az AI a szellemi munkák világát

A ChatGPT berobbanása óta állandó témája a közbeszédnek, hogy milyen változást hoz a munkaerőpiacon a mesterséges intelligencia. Sokan a kreatív és a szellemi munkák végét várják az AI elterjedésétől, azonban ez arra vonatkozó kutatások azt mutatják, hogy míg bizonyos munkakörük iránt valóban csökkent a kereslet, azonban más fehérgalléros munkák esetében kifejezetten pozitív változást eredményezhet a mesterséges intelligencia további térnyerése. Bővebben >>>