A japán légügyi hatóság után az amerikai repülésbiztonsági ügynökség (FAA) is földre parancsolta az ország légitársaságainak Dreamlinereit, és figyelmeztette az ágazat szereplőit, hogy jobban teszik, ha követik a példáját - jelentette a BBC. További hírek szerint az európai illetékes intézményi is csatlakozott az ajánláshoz. A döntések azt követően születtek, hogy a japán ANA egyik Boeing 787-ese szerdán kényszerleszállást hajtott végre, mert kigyulladt egy akkumulátor a fedélzetén. Ezt megelőzően az elmúlt hetekben egy további hasonló tűzesetet jelentettek, emellett baj volt az egyik gép fékjével, több Dreamlineren megrepedt a pilótafülke ablaka, valamint olaj- és üzemanyag-szivárgásokról is érkeztek hírek.

A magyarok jó eséllyel elsősorban a lengyel LOT légitársaság két Dreamlinerének egyikére vehettek jegyet, ám álomutazásuk elmarad, mert a LOT is csatlakozott a gépek felszállását szünetelteltető cégekhez. A súlyos pénzügyi gondokkal küszködő légitársaság éppen tegnap indította útnak transzatlanti járatát, amelyen a 787-esek közlekednének. A lengyel Dreamliner el is jutott Chicagóba, ám a visszautat már törölték a biztonsági aggodalmak miatt.

Hasonló döntést hozott a chilei, az indiai és a katai légitársaság is - reggel még arról szóltak a hírek, hogy a 787-esek háromnegyede nem repül, ám mostanra mind a betonon ragadt. A Boeing közölte, hogy együttműködik az FAA-val a vizsgálatokban, ám nem függeszti fel a Dreamlinerek értékesítését. Elemzők szerint a válság megoldásán a nagyobb részt kompozit anyagokból készülő, ezért könnyű és takarékos típus jövője múlik. Az elektromos rendszer kibővítése a súlycsökkentés része, ám az ebben használt lítium-ion akkumulátorokkal korábban is előfordultak túlmelegedési gondok.

(Nem) repülő Dreamlinerek
LégitársaságGépek száma
Air India6
All Nippon Airways (ANA)17
Ethiopian Airlines4
Japan Airlines (JAL)7
LAN Airlines (Chile)3
Lot Polish Airlines2
Qatar Airways5
United Airlines6
Összesen50
Forrás: BBC