A Lufthansa tulajdonában lévő Germanwings német fapados légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó Airbus A 320-as személyszállít repülőgépe lezuhant Dél-Franciaországban, a francia Alpokban - idézi a hvg.hu a France 24 beszámolóját.

A gép 10 óra után indult Barcelonából, és 11 óra 49 perckor kellett volna Düsseldorfba érkeznie. A fedélzetén 144 utas és 6 fős személyzet tartózkodott. (A korábbi hírek 142 utasról szóltak, a Germanwings legújabb közleményében azonban már 144-et írnak.) A katasztrófában 45 spanyol állampolgár halt meg a katasztrófában, jelentette be a spanyol kormány. A spanyol köztévé szerint az áldozatok többsége német állampolgár.

Az Index.hu azt írja, hogy villámsajtótájékoztatóján François Hollande francia elnök azt mondta: nincsenek túlélők. Az áldozatok személyazonossága egyelőre nem ismert. Hollande azt is bejelentette, hogy hamarosan kapcsolatba lép Angela Merkel német kancellárral és Fülöp spanyol királlyal.

A francia közlekedési miniszter szerint a zuhanás előtt küldtek vészjelzést a gépről.

A gép 10:41-kor tűnt el a radarokról, miután percenként 1000 métert vesztett a magasságából. Egyelőre semmit nem lehet tudni arról, hogy műszaki hiba, pilótahiba vagy esetleg terrorcselekmény okozta a katasztrófát.

A lezuhant gép útvonala

Forrás: Flightradar24
Kép: Napi.hu

Az európai fapadosok által használt géptípusok, az Airbus A 320-as család és a Boeing 737-esek biztonsági statisztikái amúgy kiválóak - derül ki egy korábbi Origo-cikkből. A Wizz Air által is használt A 320-assal utoljára egy tesztrepülésen történt baleset Franciaországban, 2008-ban, utasok nem voltak rajta, de a személyzetből senki sem élte túl a tengerbe zuhanást. Utas Európában utoljára 1993-ban vesztette életét A 320-ason.

Michael Boyd, a nevét viselő tanácsadó cég elnöke azt mondta a CNBC-nek, hogy semmi gondról nem tud a Germanwingsszel kapcsolatban. Lufthansával és leányvállalataival kapcsolatban minden tiszta, mint a fehér hó - fogalmazott. A gépek karbantartására és az üzemeltetésére semmi panasz nincs. A szakértő megerősítette, hogy ugyanez a helyzet az A320-asokkal is.