A napokban több hír is megjelent arról, hogy a Magyaroszágon AstraZeneca-vakcinával oltottak között is előfordultak trombózisos esetek. Legutóbb  a 444.hu ma két olyan nő beszámolóját közölte, akik április 6-án kapták meg a vakcina első adagját, ami után pár nappal mindketten mélyvénás trombózissal kerültek kórházba.

A gyártó lapunkhoz eljuttatott állásfoglalásában úgy fogalmaz: "Konkrét esetekkel kapcsolatban részletes orvosi információk hiányában nem áll módunkban nyilatkozni. Kérjük az érintetteket, hogy minden esetben tegyék meg a mellékhatásokkal kapcsolatos bejelentést a hatóság vagy vállalatunk elérhetőségein, melyet követően minden egyes eset részletesen kivizsgálásra kerül"

Általánosságban azonban fontosnak tartják megjegyezni, hogy az utóbbi hetekben több esetben jelentek meg a hazai sajtóban olyan beszámolók, melyek az AstraZeneca COVID vakcinával összefüggésben említettek trombózisos (vérrögösödéssel járó) eseteket. A véralvadási zavarokkal kapcsolatosan több nemzetközi és nemzeti hatóság is mélyreható és részletes vizsgálatot folytatott, ezért fontosnak tartják, hogy a megállapítások egyértelműek legyenek.

Emlékeztetnek arra, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicine Agency, EMA) gyógyszerbiztonsági felügyelő bizottsága a vizsgálat során megállapította, hogy nem mutatható ki az AstraZeneca vakcinához köthető kockázat a vérrögképződéssel (tromboembóliás esemény) kapcsolatban általánosságban. Ide tartoznak azok a beszámolók, melyek pl. mélyvénás alsó végtagi trombózisról szólnak - hangsúlyozzák az állásfoglalásban. Kiemelik, hogy ez a betegség igen gyakori (évente 1000 lakosonként 1-2 eset fordul elő), igazolt kockázati tényezői pl. a dohányzás és a fogamzásgátló tabletták használata. A nemzetközi mellékhatás-bejelentési adatbázisok áttekintése után a hatóság megállapította, hogy nem állapítható meg fokozott kockázat az AstraZeneca vakcina alkalmazása mellett (az észlelt gyakoriság megegyezik a nem oltott lakosságban észlelt esetekével, s hasonló értékek figyelhetők meg minden COVID-19 vakcina esetében).

A közlemény kitér arra is, hogy a hatóság vizsgálata ugyanakkor valószínűsíti az összefüggést egy, az előzőekben leírt betegségtől teljesen eltérő, más mechanizmus alapján kialakuló, de nagyon ritka (100.000-250.000 oltásra 1 eset gyakoriságú) alacsony vérlemezkeszám mellett kialakuló speciális trombózisos eseménnyel kapcsolatban. Ugyanakkor egyik hatóság sem azonosított speciális kockázati tényezőket (mint pl. nem, életkor) vagy körülírható okot ezekkel a kivételesen ritka eseményekkel összefüggésben. Ezzel együtt lehetségesnek látják az összefüggést a vakcina alkalmazásával, ennek megfelelően a továbbiakban - igen ritka mellékhatásként - feltüntetésre kerülnek az alkalmazási előírásban.

A közlemény szerint általánosságban valamennyi hatóság megerősítette, hogy a vakcina kifejezetten hatékony a Covid-19 betegség minden súlyossági formájának megelőzésében, s hogy a vakcina előnyei messzemenően meghaladják az esetleges kockázatokat.

A társaság kiemeli, hogy továbbra is aktívan együttműködik a hatóságokkal, az előírásokat teljesíti, s már dolgozik azon, hogy részletesen kivizsgálja az egyes konkrét eseteket, az előfordulási gyakoriságot és ezeknek a rendkívül ritka eseteknek a mechanizmusát.