Tomasz Balcerzak elmondta, jelenleg azt számolják, hogy mekkora költséggel jár a gépek leállítása, illetve pótlása. Utalt arra, hogy még nem lehet tudni, mennyi ideig tart a Boeing 787-esek műszaki felülvizsgálata, és mikor repülhetnek újra a gépek, mert a kártérítés összege ettől is függ.

A világ több nagy légitársasága felfüggesztette átmeneti időre Boeing-787-es típusú utasszállító repülőgépeinek használatát az utóbbi két hétben a típusnál előfordult meghibásodások miatt.

Az európai repülésbiztonsági hivatal csütörtökön közölte, hogy szintén nem engedi repülni az érintett típust. Dreamlinere a kontinensen egyelőre csak a lengyel LOT-nak van, két darab, és három másikra van megrendelése. Számos más európai légitársaságnak érvényes rendelése van a darabonként 207 millió dolláros gépre.

A lengyel légitársaság egyik Boeing 787-esét a hét végén mutatták be Budapesten. A másik, amely Varsóból az amerikai Chicagóba repült, csütörtökön a típust érintő hatósági vizsgálat miatt nem tért vissza a lengyel fővárosba.