Az Amazon.com új fejezetet nyit, miután az alapító Jeff Bezos körülbelül 12 millió részvényt adott el az online kiskereskedelmi és felhőszolgáltatással foglalkozó cégből nagyjából 2 milliárd dollárért – derült ki a héten a cég bejelentéséből, nem sokkal azután, hogy kidolgozta a részvényei jövő évi eladási tervét, írta meg a Reuters.

Az árusításra szerdán és csütörtökön került sor, ám az Amazon akkor még azt közölte, hogy Jeff Bezos akár 50 millió részvényt is eladna a cégben. A feltételekhez kötött eladási tervet 2023. november 8-án fogadták el, és a cég legfrissebb éves beszámolója szerint 2025. január 31-ig készülne el.

Jeff Bezos, aki lemondott a cég vezérigazgatói posztjáról, és 2021-ben vette át az ügyvezető elnöki posztot, 1994-ben könyvkereskedőként alapította meg az Amazont.

A napokban az Amazon bemutatta Rufus-t, a mesterséges intelligencia-alapú vásárlási asszisztenst, aki olyan „kiképzést” kapott, amellyel az ügyfelek számára még vonzóbbá tehetik az online vásárlást. Az Amazon mintegy 10,6 milliárd dolláros negyedéves nyereségről számolt be. Közben a cég 2023 elején még geopolitikai bizonytalanságban, makrogazdasági ellenszélben és magas inflációs nyomásban volt. 2022 vége óta agresszív költségcsökkentési intézkedéseket hajtott végre, beleértve a többszöri tömeges elbocsátásokat is, amelyek az idén is folytatódnak. 2023 végére már több mint 27 ezer munkahelyet szüntettek meg és még mindig nem álltak le, terveik szerint még több száz alkalmazottat fognak elbocsátani. Hogy mely részlegekről, arról itt olvashat.

A Bloomberg Billionaires Index szerint Jeff Bezos jelenleg a világ második leggazdagabb embere 200 milliárd dolláros nettó vagyonával.

Az Oxfam éves egyenlőtlenségi jelentése szerint 2020 óta a világ öt leggazdagabb milliárdosának a nettó vagyona az egekbe szökött, 114 százalékkal, összesen 869 milliárd dollárra (mintegy 301 ezer 440 milliárd forintra) nőtt, az inflációt figyelembe véve. Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, a világ egy évtizeden belül láthatja az első trillióst (ezer milliárdost) – írta meg az Economx