Elon Musk nem rajong túlságosan MacKenzie Scott jótékonykodásáért. A Tesla-vezér azt állította, hogy a Scotthoz hasonló nők miatt van a nyugati civilizáció halálra ítélve.

A szupergazdag ex-feleségek, akik gyűlölik a volt házastársukat... okok, amiért a nyugati civilizáció meghalt

– írta Elon Musk egy X posztban Jeff Bezos ex-nejére utalva.

Elon Musk egy másik felhasználónak válaszolt, aki szerint MacKenzie Scott olyan szervezeteknek adott pénzt, amelyek „faji és/vagy nemi kérdésekkel foglalkoznak”.

MacKenzie Scott 25 évig volt Jeff Bezosnak, a világ jelenlegi leggazdagabb emberének a felesége, mielőtt 2019-ben véglegesítették válásukat. Scott 38 milliárd dollár értékű Amazon-részvényt kapott a megegyezés feltételei szerint.

2022-ben MacKenzie Scott egy posztban közölte, hogy közel 2 milliárd dollárt adományozott 343 szervezetnek, amelyek támogatják a hátrányos helyzetű közösségekből származó emberek hangját és lehetőségeit. Scott abban az évben többek között 275 millió dollárt adományozott a Planned Parenthoodnak – számolt be róla a Business Insider. 

A legtöbb filantróptól eltérően, akik olyan ügyekre osztanak támogatást, amelyek konkrét jelentéstételi kötelezettséget írnak elő, MacKenzie Scott kötöttségek nélküli megközelítést alkalmaz az adományozással kapcsolatban.

A legkedvesebb adományok egyértelműen azok, amelyek korlátlanok, mert egy komplex egyetemnek sokféle igénye van

– mondta Ruth Simmons, a Prairie View A&M University akkori elnöke az Associated Pressnek, miután az egyetem 2020-ban 50 millió dolláros adományt kapott Scott-tól.

Scott exe, Bezos másképp áll az adakozáshoz. A CNN-nek 2022 novemberében azt mondta, bár tervezi, hogy elajándékozza a vagyonát, a jótékonykodással való foglalkozást ugyanolyan nehéznek találta, mint az Amazon építését.

Ugyanakkor Elon Musk is jótékonykodik, 2021-ben 5,7 milliárd dollárnyi Tesla-részvényt adományozott a Musk Alapítványnak, amelyet 2002-ben alapított testvérével, Kimballal közösen. Az alapítvány honlapja szerint különböző célokra jutott forrás, többek között megújuló energiára, űrkutatásra és mesterséges intelligenciára.

A csoport 2021-ben 160 millió dollárt adományozott nonprofit szervezeteknek, köztük 55 millió dollárt a St. Jude Gyermekkutató Kórháznak – jelentette a Bloomberg.