A vállalat szerint ahhoz, hogy az eszköz kereskedelmi engedélyt kapjon, nagyszabású klinikai vizsgálatot kell elvégezniük. Ehhez azonban betegeket kell toborozniuk, amit el is kezdenek – nyilatkozta Thomas Oxley vezérigazgató a Reuters-nek. Hozzátette, mintegy 120 klinikai vizsgálóközpont érdekelt a vizsgálatok lebonyolításában.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a New York-i bázisú Synchron előrébb jár az agyi implantátum tesztelésének folyamatában, mint a Neuralink.

Mindkét cég kezdeti célja az, hogy az agyi jeleket értelmező eszköz segítségével segítsen a bénult betegeknek számítógépen gépelni. A Synchron 2021 júliusában kapta meg az előzetes tesztelésre vonatkozó engedélyt az Egyesült Államokban, azóta pedig hat beteg kapott implantátumot. A vállalat jelentése szerint az előzetes tesztelés nem okozott súlyos mellékhatásokat.

A Synchron befektetői között szerepel többek között Jeff Bezos és Bill Gates is, és az úgynevezett agyi számítógépes interfész (BCI) eszközök egyik piaci réstartományában versenyez az Elon Musk-féle Neuralink mellett. Az interfészhez az agyba behatoló, vagy annak felületén elhelyezett elektródákat használnak a számítógépekkel való közvetlen kommunikációhoz.

Jelenleg még egyik vállalat sem kapott végleges hatósági engedélyt ahhoz, hogy az agyi implantátumot forgalmazhassák.

Magyar újítás az Alzheimer diagnosztizálásában

A régióban elsőként hazánkban lesz lehetőség a tünetek megjelenése előtt egy évtizeddel kimutathatni a kórt.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->