Az Oxfam éves egyenlőtlenségi jelentése szerint 2020 óta a világ öt leggazdagabb milliárdosának a nettó vagyona az egekbe szökött, 114 százalékkal, összesen 869 milliárd dollárra (mintegy 301 ezer 440 milliárd forintra) nőtt, az inflációt figyelembe véve. Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, a világ egy évtizeden belül láthatja az első trillióst (ezer milliárdost) – írja a CNN.

Ugyanakkor világszerte közel 5 milliárd ember szegényedett el az egyre növekvő infláció, a háború és a klímaválság miatt.

szegénység felszámolása a jelenlegi pálya alapján közel 230 évbe telne.

A Forbes által összeállított adatokra támaszkodó jelentést a svájci Davosban megrendezett, éves Világgazdasági Fórum ülésének kezdetére időzítették, amely a leggazdagabb emberek és a világ vezetőinek összejövetele.

Elon Musk:

Több céget, köztük a Teslát és a SpaceX-et is vezeti, az elmúlt évek nagy nyertese volt. Vagyona 245,5 milliárd dollárra nőtt november végén, ami 737 százalékos növekedés 2020 márciusához képest.

Bernard Arnault:

Az LVMH francia luxuscikkek óriáscég elnöke és családja nettó vagyona 191,3 milliárd dollár volt, ami 111 százalékos növekedést jelent.

Jeff Bezos:

Az Amazon alapítójának vagyona 167,4 milliárd dollár volt, ami 24 százalékos bővülés.

Larry Ellison:

A Oracle alapítójának vagyona összesen 145,5 milliárd dollárt tett ki, ami 107 százalékkal több, mint 2020-ban.

Warren Buffett:

A Berkshire Hathaway vezérigazgatójának nettó vagyona 48 százalékkal, 119,2 milliárd dollárra nőtt.

Összességében a milliárdosok vagyona 3,3 billió dollárral, azaz 34 százalékkal nőtt 2020 óta, és vagyonuk háromszor gyorsabban nőtt, mint az infláció az Oxfam szerint.

Az amerikai milliárdosok, akik közül sokan az általuk vezetett vállalatok részvényeiből szerzik vagyonukat, 1600 milliárd dollárral gazdagabbak.

Az idei jelentésben az Oxfam azzal érvel, hogy a vállalkozások nagy nyereségre tesznek szert, ami a gazdagok vagyonát növeli. A világ 10 legnagyobb állami vállalata közül hétnek vagy milliárdos a vezérigazgatója vagy milliárdos a fő részvényese, sőt a felső 1 százalék birtokolja a világ pénzügyi eszközeinek 43 százalékát:

  • az Egyesült Államokban ez a csoport birtokolja a 32 százalékot,
  • Ázsiában ez 50 százalék,
  • a Közel-Keleten a felső 1 százalék birtokolja a pénzügyi vagyon 48 százalékát,
  • míg Európában 47 százalék.

A világ legnagyobb vállalatai közül mintegy 148 mintegy 1800 milliárd dollár nyereséget ért el a 2023 júniusát megelőző 12 hónapban, ez 52,5 százalékkal magasabb, mint a 2018 és 2021 közötti átlaguk.

Az olaj- és gázipar, a gyógyszeripari vállalatok és a pénzügyi szektor az elmúlt egy-két évben magasabb profitot termeltek, mint a korábbi évek átlaga.

Az Oxfam felszólítja a kormányokat, hogy formálják igazságosabbra a piacot.

A közhatalom megfékezheti az elszabadult vállalati hatalmat és az egyenlőtlenséget

– mondta Amitabh Behar, az Oxfam International ideiglenes ügyvezető igazgatója. Hozzátette, a kormányoknak be kell avatkozniuk a monopóliumok felszámolásába és be kell fektetni a közjavak és szolgáltatások új korszakába.

 

 

 

Visszatért a leggazdagabbak közé a tavaly összeomlott indiai milliárdos, akinek tavaly az akkor leggazdagabb indiai, sőt ázsiai Gautam Adani vállalatbirodalmával problémák voltak. Az üzletember azonban túljutott a nehézségeken, sőt, új iparágban terjeszkedik. Hogyan mászott ki a nehézségekből, arról itt írtunk >>>