Jeff Bezos 14 millió Amazon-részvényt adott el mintegy 2,4 milliárd dollár értékben, és ezzel mindössze kilenc kereskedési nap alatt befejezte a hónap elején nyilvánosságra hozott, akár 50 millió részvény eladására vonatkozó tervét.

A legutóbbi tranzakcióra, amely 8,5 milliárd dollárra emeli a készpénzkiáramlás összegét, a kedden zárult három kereskedési napon került sor, a hatósági bejelentés szerint.

adott hírt róla a Bloomberg.

Az üzleti portál megjegyezte ugyanakkor, hogy Bezos –, aki az Amazon alapítója és ügyvezető elnöke, valamint a Blue Origin űrkutatási vállalat és a Washington Post tulajdonosa – nem hozta nyilvánosságra a bevételek felhasználásának terveit.

Százmilliókat spórolt a költözéssel

Az Amazon-részvények eladására azután kerül sor, hogy azok az elmúlt egy évben több mint 76 százalékkal emelkedtek. Jeff Bezos  legutóbb 2021-ben adott el Amazon-részvényeket. Ugyanakkor emberbaráti tevékenységének részeként is elajándékozott már Amazon-részvényeket, legutóbb 2022-ben.

Mivel Bezos tavaly a floridai Miamiba költözött a washingtoni Seattle-ből, ezzel közel 600 millió dollár adót takarít meg az általa eladott 8,5 milliárd dollár értékű részvények után.

A részvények vagy más hosszú távú befektetések eladásából származó 250 ezer dollár feletti nyereséget Washington államban 7 százalékos adó terheli. Floridában azonban nincs állami adó a jövedelmekre vagy a tőkenyereségre. A részvények eladása miatt azonban továbbra is szövetségi adófizetési kötelezettség terheli a multimilliárdost – hangsúlyozta a BBC, mely hozzáfűzte, hogy már amikor Bezos bejelentette, hogy Floridába költözik, találgatásokra adott okot, hogy vajon a Washingtonban esetlegesen felmerülő adóterhek miatt tette-e ezt, miután az állam új adót vezetett be a nagy értékű részvényeladásokra.

Közel akar lenni a szüleihez

Bezos tavaly novemberben azt mondta, hogy szülei nemrég költöztek vissza Miamiba, ahol gyermekkorának egy részét töltötte, és hogy közel akar lenni hozzájuk és a Blue Origin űrprojektjéhez, amely „egyre inkább Cape Canaveralba költözik”.

„Lauren és én szeretjük Miamit” – írta az Instagramon, utalva menyasszonyára, Lauren Sánchezre.

Mindezek miatt azt tervezem, hogy visszatérek Miamiba, elhagyva a Csendes-óceán északnyugati részét

– tette hozzá.

Jeff Bezos a tranzakciókat követően is az Amazon legnagyobb részvényese maradt, a világ egyik leggazdagabb embere, becsültnettó vagyona 191,3 milliárd dollár a Bloomberg Billionaires Index szerint.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!