Kihívásokkal teli az idei év - mondta Willi Cernco, az Erste Group elnök-vezérigazgatója. A gazdasági növekedés az Erste különböző piacain lassulhat, de jövőre bizonyos országokban már javulni fognak a mutatók, és a kelet-közép-európai régió felülteljesíti az eurozónát. Az infláció magas lesz az idén (Magyarországon 10,9 százalékkal számol a csoport), jövőre csökkenhet. 

„A geopolitikai helyzet és a magas infláció beárnyékolja az európai kilátásokat. Ennek ellenére az EU keleti felének gazdaságai eddig válságállónak bizonyultak - viszonylag szilárd államháztartással, töretlen vállalati beruházási hajlandósággal, valamint egyelőre stabil munkaerőpiaci fejlődéssel, és továbbra is pozitív fogyasztói bizalommal” – jelentette ki Willi Cernko

Az elmúlt hetekben több kamatemelés volt a térségben, jóval felülmúlják az Európai Központi Bank (EKB) kamatait, amelynél 1,25 százalékos szintre számít az osztrák bankcsoport az év végén. Magyarországon lehet a legmagasabb a kamat, 11,5 százalék körüli szintre juthat az év végére. Az államadósság mindegyik régiós országban nőni fog a várakozások alapján, jövőre csökkenés jöhet.

Erős eredmény 

Az Erste Group Bank AG erős, 1,86 milliárd eurós működési eredményt ért el 2022 első félévében (10,3 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest). A nettó kamatbevétel 15,9 százalékkal 2,84 milliárd euróra nőtt a hitelállomány folyamatos – főleg a vállalati üzletágban és a jelzáloghitelezés terén szembetűnő – növekedése, és a cseh, magyar és román kamatemelések nyomán. A nettó díj- és jutalékbevétel éves összevetésben 10,5 százalékkal nőtt, 1,21 milliárd euróra. A bankcsoport 1,14 milliárd nettó nyereséget ért el 2022 első hat hónapjában (2021 első félév: 918 millió euró).

A nettó kamatbevétel növekedése leginkább az eurozónán kívüli – elsősorban Csehországban, Magyarországon és Romániában – végrehajtott kamatemeléseknek, valamint a hitelállomány összes piacon tapasztalt jelentős bővülésének köszönhető. A nettó kereskedési eredmény -532,5 millió euróra változott (43,1 millió euróról); a piaci értéken nyilvántartott pénzügyi eszközök nyeresége 516,8 millió euróra nőtt (83,6 millió euróról). A működési bevétel 4146,7 millió euróra nőtt 3790,7 millió euróról.

A nettó céltartalék-felszabadítása miatt pénzügyi eszközökre elszámolt nettó értékvesztés (a kockázati költség) 26,0 millió eurót, vagyis az átlagos bruttó ügyfélhitelek állományának arányában -3 bázispontot tett ki (szemben az előző évi -82,9 millió euróval és 10 bázisponttal). A hitelekre, valamint kötelezettségekre és garanciákra nettó céltartalékot kellett képezni Romániában, Szlovákiában és Szerbiában. Pozitív hozzájárulást jelentettek a már leírt hitelek megtérüléséhez kapcsolódó bevételek és visszaírások minden szegmensben, főként Horvátországban, Csehországban, Magyarországon és Ausztriában.

A Covid-19 fejleményekhez kapcsolódó általános céltartalékképzés, valamint a geopolitikai és gazdasági helyzet második negyedévi felülvizsgálata 132 millió eurós nettó felszabadítást eredményezett. Összességében a június végi válságokkal kapcsolatos általános céltartalékok állománya mintegy 500 millió eurót tett ki. A bruttó ügyfélhitelekhez viszonyított NPL-ráta 2,2 százalékra javult (2,5 százalékról), ami minden idők legalacsonyabb értéke az tőzsdei részvénykibocsátás óta. A NPL-fedezettségi mutató (biztosítékok nélkül) 91,8 százalékra nőtt (91,1 százalékról).

Megfizethető lakásokat építene a bank Magyarországon is

Az Erste csoport stratégiájának középpontjában az ügyfelek pénzügyi egészsége áll. Ennek az első eleme egy széleskörű kezdeményezés, amelynek célja megfizethető lakások létrehozása a régióban. A bankcsoport 2030-ig összesen akár 15 ezer támogatott, megfizethető lakás finanszírozását tervezi Kelet-Közép-Európában.

A bankcsoport most mintegy évi egymilliárd eurót biztosít több mint hatezer támogatott, megfizethető lakás építésének finanszírozására Ausztriában, az ott szerzett tapasztalatokat más piacokon is fel kívánja használni.  Ennek érdekében Csehországban erre specializálódott leányvállalat jött létre CS Affordable Housing néven. Szlovákiában még ebben az évben mintegy 200 lakást adnak át; a szlovák állam részleges befektetői szerepvállalása mellett. Hasonló koncepciók kidolgozása folyik Magyarországon, Romániában és Horvátországban.