Dél-Koreában letartóztatták és vádat emeltek a Samsung Electronics egy korábbi vezetőjét, mivel állítólag ellopta a chipgyártócég technológiáját, s ezt felhasználták egy Kínában felépülő üzemhez. A 65 éves koreai korábban a rivális koreai chipgyártó SK Hynix alelnökeként is dolgozott. Az ellene emelt vád része annak kampánynak, amely során Dél-Korea megpróbálja megerősíteni védekezését a kínai vállalatok összehangolt akciója ellen, amellyel állítólag megpróbálják megszerezni a koreai csúcstechnológiákat - írja a Financial Times.

Ilyen még nem volt

A koreai ügyészség közleménye szerint a Samsung meg nem nevezett volt alelnöke,  illegálisan szerzett meg olyan információkat, amelyek a fejlett chipgyártó létesítmények építéséhez szükségesek. A vádak szerint az volt a terve, hogy a Samsung nyugat-kínai Hszianban lévő memóriachipeket gyártó üzemétől teljes egészében lemásolva attól másfél kilométerre egy teljesen ugyanolyan üzem felépítését vezényelje le. Tehát nem egyszerűen a félvezető-technológiát lopta volna el, hanem tulajdonképpen egy egész chipgyárat - állítja az ügyészség.

-A bűncselekmény és a kár mértéke összehasonlíthatatlan a korábbi egyedi technológiai szivárgási ügyekkel. Ha a hazai üzemet lemásolták volna, és hasonló minőségű termékeket gyártottak volna tömegesen Kínában, az helyrehozhatatlan veszteségeket okozott volna a koreai félvezetőiparnak

 - írta a nyomozóhatóság.

A korábbi vezető a Samsungtól és az SK Hynixtől mintegy 200 alkalmazottat vett fel az általa a kínai Szecsuán tartományban található Csengtuban alapított vállalathoz. Állítólag az volt a feladatuk, hogy üzleti titkokat szerezzenek korábbi munkaadóiktól, ezzel mintegy 230 millió dollárnyi kárt okozva a Samsungnak.

Szigorú védelem

Szakértők szerint a Samsung szigorúan megtiltja, hogy kívülállók belépjenek a chipgyáraiba, mivel a gyártervezés és a berendezések elrendezése szorosan összefügg a termelékenységgel és a termékminőséggel. A Samsung Electronicsnak és az SK Hynixnak, a világ két vezető memóriachip-gyártója egyaránt rendelkezik gyárakkal Kínában. Technológiáikat az iparági szakértők fejlettebbnek tartják, mint vezető kínai versenytársaikét. Tavaly az amerikai kormány egyéves haladékot adott a koreai vállalatoknak az exportkorlátozások alól, pont azért, hogy csökkenteni tudják Kína képességét a csúcskategóriás chipek fejlesztésére.

A korábbi igazgató állítólag többek között olyan üzleti titkokat lopott el, amelyek a fejlett chipgyártó üzemekben a szennyeződések távol tartására vonatkoznak. E mellett lemásolt számos a fejlett chipgyártási technológiák folyamataihoz szükséges alaprajzokat és méreteket.

Nem jött össze elég pénz

A tudósítás szerint azonban terve meghiúsult. Nem sikerült azt a 6,2 milliárd dolláros tőkét összeszednie végül, amelyet állítólag egy meg nem nevezett tajvani vállalat ígért egy általa Szingapúrban alapított vállalat számára. Ehelyett alig több mint, 350 millió dollárt szedett csak össze kínai befektetőktől, hogy egy chengdui üzemben próbatermékeket állítson elő. Az ügyészek szerint a chengdui üzem építése is a Samsungtól lopott technológián alapult.

Ugyanezen ügy részeként hétfőn hat másik személy ellen is vádat emeltek, köztük a Samsung egyik alvállalkozójának alkalmazottja és a vezető kínai chipgyártó cégének öt alkalmazottja ellen. Februárban hét embert, köztük a Samsung Electronics ostyatisztító berendezések gyártására szakosodott Semes leányvállalatának korábbi alkalmazottait börtönbüntetésre ítélték, mert lopott technológiákat adtak át egy kínai vállalatnak.

A dél-koreai kormány több új nyomozó szervet is létrehozott a kiszivárogtatások elleni küzdelem érdekében, törvényt fogadott el a büntetések szigorításáról, és megkönnyítette a feltételezett jogsértések bejelentését.