Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója megkezdte látogatását az ideiglenesen megszállt zaporozsjei atomerőműben” – erről az Energoatom sajtószolgálata számolt be a Telegramon – írja az Ukrainszka Pravda.

A Reuters korábban egy meg nem nevezett tisztségviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy Grossi a biztonsági helyzet miatt kénytelen elhalasztani  a tervezett utazását, mivel heves harcok dúltak Ukrajna déli részén.

Arra vár, hogy biztonságosan bejusson

 – mondta most a forrás.

Kép: Reuters

Grossi kedden Kijevben, Volodimir Zelenszkij elnöknél tett látogatása során kijelentette, hogy „nagyon aggódik" amiatt, hogy az erőmű körüli harcok fokozódnak az ukrán ellentámadás során.

Az ukrán elnök pedig arról beszélt, hogy a demilitarizálás, a felszabadítás és az ukrán ellenőrzés visszaállítása kulcsfontosságú a zaporizzsjai erőmű biztonságának garantálásában.

Fogyóban a víz a zaporizzsjai atomerőmű hűtéséhez

A kahovkai vízerőmű üzemeltetője szerint a tározóban maradt víz már nem elegendő az atomerőmű hűtésére.

Az ENSZ nukleáris ügynökségének feje azért utazik a háború sújtotta régióba, hogy megvizsgálja, milyen károkat okozott az erőmű hűtési képességeiben a kahovkai gát összeomlása.

A zaporizzsjai atomerőmű hűtése nem közvetlenül a tározóból, hanem egy erre kialakított, mesterséges tóból történik. Ugyanakkor félő, hogy idővel az atomerőmű működése is ellehetetlenül, hiszen a létesítmény melletti hűtőtóba is innen érkezik a víz.

Az Ukrhidroenergo, Ukrajna legnagyobb vízenergia-termelő vállalata korábban azt közölte, hogy a tározóban túl alacsony a vízszint ahhoz, hogy el tudják látni az erőművet.

Megkérték Oroszországot és Ukrajnát, ne lőjjék az atomerőműveket

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ügyel arra, hogy az Ukrajna területén tárolt hasadóanyagokat ne használják háborús célokra – jelentette ki korábban Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsában.