Drasztikus, az állomány 10 százalékát érintő létszámleépítésre készül a Credit Suisse, Svájc második, de a világ egyik legnagyobb bankja. A hírek szerint a lehetséges létszámleépítés nagyjából 5000 ember elbocsátását jelentené. A pénzintézet új vezérigazgatója nehéz helyzetben van, a Credit Suisse az elmúlt időszakban sorozatosan botrányokba keveredett, ami a bevételekre is rossz hatással volt, így költségcsökkentésre kényszerülnek.

A bank nem kívánt nyilatkozni azon túl, hogy megismételte, hogy a harmadik negyedévi eredményekkel egyidejűleg tájékoztatni fogja a stratégiai felülvizsgálatról, mondván, hogy minden eredményről szóló beszámoló spekulatív – számolt be a Reuters.

A Credit Suisse a 2022-es évet átmeneti évnek nevezte, amely az őrségváltást, a befektetési banki kockázatvállalás visszaszorítását célzó átszervezést és a vagyonkezelés megerősítését foglalja magában. A zürichi székhelyű bank azt viszont tagadja, hogy olyan rossz állapotban lennének, hogy fel kellene osztani, vagy el kellene adni a céget.

A létszámleépítésről szóló tárgyalások folyamatban vannak, és a leépítések száma még változhat - mondta a Reutersnek egy forrás. A Blick svájci lap korábban arról számolt be, hogy több mint 3000 munkahelyet szüntetnének meg, de most már 5000 fős leépítésről terjednek hírek.

A Credit Suisse már közölte, hogy középtávon 15,5 milliárd svájci frank (közel 6200 milliárd forint) alá csökkenti költségeit, szemben az idei 16,8 milliárd frankos (6850 milliárd forintos) éves költséggel. A létszámleépítést viszont nem közölték a tervek között.

Van még más feladat is a banknál

Ulrich Koerner, akit alig több mint egy hónapja léptettek elő a Credit Suisse vezérigazgatójává, a befektetési banki tevékenység visszaszorítását és több mint 1 milliárd dolláros költségcsökkentést kapta feladatul, hogy segítsen a banknak kilábalni a sorozatos kudarcokból és botrányokból. Stratégiai felülvizsgálata, amely kevesebb mint egy éven belül a második, a bank számára kínálkozó lehetőségeket fogja értékelni, miközben megerősíti a bank elkötelezettségét a tehetős ügyfelek kiszolgálása mellett.

A Deutsche Bank elemzőinek becslése szerint 4 milliárd svájci frankkal kell megerősíteni a Credit Suisse tőkéjét, hogy megerősítse puffereit és finanszírozza az átalakítást. Április és június között a bank 1,59 milliárd svájci frank veszteséget könyvelt el, miközben a jogi költségek egyre nőttek. Egyedül a befektetési bankja 1,12 milliárd svájci frank veszteséget szenvedett el adózás előtt. Ehhez jön hozzá, hogy 900 milliárdos oroszországi kitettségét is le kellett építeni a pénzintézetnek a háború miatt.

Mindebben szerepe volt annak, hogy Koerner augusztusban azután váltotta Thomas Gottsteint a vezérigazgatói poszton, hogy két viharos évet tudott maga mögött a bank. Hatalmas veszteségek érték, tavaly a bankot Svájcban sújtó ritka bírósági ítélet és a részvények 40%-os zuhanása jellemzett.

A bankot kettős csapás - az Archegos Capital Management amerikai családi iroda fizetésképtelensége miatti 5,5 milliárd dolláros veszteség és a Greensill összeomlott brit finanszírozóhoz kapcsolódó 10 milliárd dolláros ellátási lánc finanszírozási alap bezárása - szintén sújtotta.

Júniusban a Credit Suisse-t is elítélték, mert nem akadályozta meg egy bolgár kokaincsempész banda pénzmosását, Svájc első büntetőperében, amelyet az egyik legnagyobb bank ellen indítottak. Az ítélet ellen fellebbez.