A Tesco felgyorsítja az élelmiszer-pazarlás visszaszorítását célzó programját, a cél az, hogy 2025-re felére csökkentsék a kidobott élelmiszerek mennyiségét - írja a Retail Gazette kiskereskedelmi szakportál. Az ENSZ ezzel kapcsolatos célja az, hogy a kiskereskedelemben keletkező élelmiszer-hulladékot 2030-ra csökkentsék a másfél évtizeddel ezelőtti mennyiség felére.

A kiskereskedő ennek érdekében az elsők között lesz az olyan vállalatok sorában a brit kiskereskedelmi piacon, amelyek a vezetőik bónuszait részben a fenntarthatóság terén elért eredményeikhez, ezen belül az élelmiszer-hulladék mérséklésében elért teljesítményükhöz kötik. Ennek megfelelően az igazgatók részvényjuttatásainak 25 százaléka fog attól függeni, hogy mit érnek el a szén-dioxid-kibocsátás, az élelmiszer-hulladék csökkentése és dolgozók sokszínűségének biztosítás terén.

A Tesco saját adatai szerint eddig 45 százalékkal sikerült leszorítania az élelmiszer-pazarlást a 2016-2017-es szinthez képest. A vállalatnál tavaly az élelmiszerek 0,35 százaléka ment pocsékba, ami tekintve a forgalmát a kicsi arány ellenére jókora mennyiség lehet.

További intézkedések

A vállalat további intézkedése az új cél elérése érdekében, hogy több pénzt fordítanak arra, hogy javítsák a működő élelmiszer-újraelosztási rendszereiket, amelyben ezekkel foglalkozó civil szervezetekkel működnek együtt.

Ezek rászorulókhoz juttatják el a szavatossági idejük végéhez közeledő termékeket, illetve az emberi fogyasztásra alkalmatlan árunak állattartóknál keresnek helyet.