A budapesti városvezetés több mint kétmilliárd forint osztalékelőleg kifizetését javasolja a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) francia nemzetiségű kisebbségi tulajdonosának - írja a Népszava.

Hiába maradt ugyanis a fővárosi önkormányzat a többségi tulajdonosa az 1997-ben részlegesen privatizált FCSM-nek, a speciális osztalékfizetési szabályok miatt a 25 százalékkal rendelkező szakmai befektetőknek - jelenleg a francia Veolia Central & Eastern Europe S. A. - jár a számított osztalékalap 75 százaléka, míg a többségi tulajdonos fővárosnak csak 25 százalék jut.

Az előleg kifizetésének megtagadása szerződésszegés lenne, lévén a Fővárosi Közgyűlés - pontosabban a rendkívüli felhatalmazás miatt erről döntő Karácsony Gergely főpolgármester - májusi döntésével elfogadta az FCSM tavalyi beszámolóját és vele az osztalék összegét - érvel az előterjesztésben Kiss Ambrus.

Bagdy Gábor (Fidesz-KDNP) képviselő, korábbi gazdasági főpolgármester-helyettes már tavaly is a pénz visszatartása mellett kardoskodott. Szerinte csak így lehet megegyezésre kényszeríteni a külföldi tulajdonost. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes viszont azt állította, hogy a fizetés megtagadása bizonytalan kimenetelű perbe torkollna, amelynek a végén a főváros többet veszíthetne az osztaléknál.

Az új városvezetés a Tarlós-kabinethez hasonlóan visszavásárolná a céget. Karácsony Gergely januárban arra is esélyt látott, hogy ezt a kormány segítsége nélkül tegye meg a főváros. A cég 25 évre kötött privatizációs szerződése 2022-ben jár le. A pakettet annak idején 16,5 milliárdért vette meg a német Berlinwasser Holding, majd 2015-ben a francia Veoliához került.